• Τράπεζες

    Εθνική Ασφαλιστική: Η μία προσφορά από το CVC κρίνει την τύχη του διαγωνισμού – Υπαναχώρησε η Fosun

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Σιγή ιχθύος τηρεί η Εθνική τράπεζα στο θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής και την έκβαση της διαδικασίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές.

    Η προθεσμία έληξε την περασμένη Πέμπτη, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ανακοινωθεί κατά πόσο οι δύο επικρατέστεροι διεκδικητές, δηλαδή το CVC Capital Partners και η Fosun, υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές.

    Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες στο διαγωνισμό προσήλθε τελικώς μόνο το CVC Capital Partners, υποβάλλοντας τη μία και μοναδική δεσμευτική προσφορά, ενώ η κινεζική Fosun δεν υπέβαλε προσφορά.

    Όπως μάλιστα σημειώνουν πηγές κοντά στη διαδικασία, ο κινεζικός όμιλος ζήτησε την τελευταία στιγμή παράταση, η οποία ωστόσο δεν δόθηκε από τη διοίκηση της ΕΤΕ με αποτέλεσμα η Fosun να αποσύρει το ενδιαφέρον της. Να σημειωθεί ότι ο κινεζικός όμιλος, που συμμετείχε στη διαδικασία μέσω τηλεδιασκέψεων λόγω του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στις κινεζικές επιχειρήσεις εξαιτίας του κορονοϊού, υπαναχωρεί για δεύτερη φορά από τη μάχη διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Σε ότι αφορά την προσφορά που υπέβαλε το CVC Capital Partners, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τίμημα κατά πολύ χαμηλότερο των 600 εκατ. ευρώ που είχε προσδιοριστεί από τη διοίκηση της ΕΤΕ ως επιθυμητό όριο για την πώληση του 80% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας. Το τίμημα που προσέφερε το CVC Capital Partners είναι κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί περιπλέκει τα πράγματα σε σχέση με την τύχη του τρίτου κατά σειρά διαγωνισμού για την πώληση της εταιρείας.

    Εκτός διαδικασίας είχε θέσει άλλωστε εαυτόν το αμερικανικό επενδυτικό fund Varde, το οποίο αν και είχε καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά, δεν προσήλθε καν στη διαδικασία των παρουσιάσεων.

    Η επιλογή της εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο που αποτελούσε σύμφωνα με πηγές της τράπεζας μια εναλλακτική λύση, είναι απαγορευτική κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν, με συνέπεια όλα τα δεδομένα να είναι πλέον ανοιχτά.

    Να σημειωθεί ότι σύμβουλοι της ΕΤΕ στη διαδικασία πώλησης ήταν οι Goldman Sachs και Morgan Stanley και οι ανακοινώσεις αναμένονται έως τα τέλη της εβδομάδας.



    ΣΧΟΛΙΑ