• Τράπεζες

    Επιτροπή της Βασιλείας: Χαλαρώνουν οι κανόνες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των δανείων με κρατικές εγγυήσεις ή περίοδο χάριτος

    • NewsRoom


    Οι διεθνείς τράπεζες δεν θα χρειάζεται πλέον να τηρούν αυστηρά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για δάνεια τα οποία έχουν κρατικές εγγυήσεις ή προβλέπουν περιόδους χάριτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

    Και αυτό καθώς, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Επιτροπή της Βασιλείας εξέδωσε την Παρασκευή «τεχνικές διευκρινήσεις» προς τις τράπεζες, με την οποία εξηγούν ότι οι πελάτες που ζητούν προσωρινή ανακούφιση από τις πληρωμές δανείων δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υψηλότερου ρίσκου.

    Στόχος της Επιτροπής είναι να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

    Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ανακοίνωσε συνολικά μέτρα 2,7 τρισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και κανάλια ρευστότητας με τη μορφή κρατικών δανείων ή κρατικών εγγυήσεων μέσω τραπεζικών δανείων. Με τη νέα οδηγία της Επιτροπής, οι τράπεζες θα μπορούν να εξαιρέσουν τις περιόδους χάριτος από τους υπολογισμούς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις που οι πελάτες έχουν το δικαίωμα να επωφεληθούν από μέτρα ανακούφισης όπως η παροχή κρατικών εγγυήσεων, τα δάνεια τους δεν θα λογίζονται ως δάνεια υπό ρύθμιση, το οποίο αυξάνει την αξιολόγηση ρίσκου και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ