• Τράπεζες

    Alpha Bank: Επανεκκίνηση του σχεδίου Galaxy με τις επαφές που θα γίνουν αρχές Ιουνίου με την BofA

    Ψάλτης Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης. Διευθὐνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Την αυλαία των επαφών με επενδυτές ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση της Alpha Bank για την τιτλοποίηση του σχεδίου Galaxy.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η επανεκκίνηση του σχεδίου Galaxy εγκαινιάζεται κατά τις επαφές που θα γίνουν μεταξύ 2 και 4 Ιουνίου μέσω τηλεδιάσκεψης με την Bank of America Merill Lynch.

    Η τιτλοποίηση ξεκινά με έμφαση την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, τη Cepal και δύο χαρτοφυλακίων με εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 7,6 δισ. ευρώ. Tην πρωτοβουλία επανεκκίνησης της τιτλοποίησης ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2020.

    Όπως προκύπτει από την ενημέρωση στην τιτλοποίηση περιλαμβάνεται σε πρώτη φάση ένα χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων αξίας 1,9 δις ευρώ και ένα χαρτοφυλάκιο λιανικής αξίας 5,7 δις ευρώ, ενώ μέρος της τιτλοποίησης θα αποτελέσει σε επόμενη φάση και ένα τρίτο χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων αξίας 3 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης η έμφαση θα δοθεί σε πρώτη φάση στα δύο πρώτα χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν εξασφαλίσεις και ως εκ τούτου παρέχουν καλύτερη εικόνα στην επενδυτική αγορά σε ότι αφορά την αξία των assets. Η Τράπεζα προωθεί σε επόμενη φάση και ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά, την τιτλοποίηση του τρίτου χαρτοφυλακίου με επιχειρηματικά δάνεια αξίας 3 δις ευρώ για το οποίο αναμένει την αξιολόγησή του.

    Το αίτημα ένταξης της τιτλοποίησης στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής, θα υποβληθεί το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με στόχο η συναλλαγή να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η διοίκηση της Alpha Bank επαναβεβαίωσε την προσήλωσή της στην ολοκλήρωση της συναλλαγής και όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ομίλου, η Τράπεζα συνεχίζει τις επαφές με τους επενδυτές δρομολογώντας την πλήρη εξαγορά της Cepal, η πώληση της οποίας αποτελεί μέρος της ευρύτερης συναλλαγής.

    Μέρος του σχεδίου αποτελεί επίσης η υλοποίηση του μοντέλου hive down, με την απόσχιση της Τράπεζας, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσης στα τέλη του 2020. Η διοίκηση της Τράπεζας δρομολογεί παράλληλα τη μεταβίβαση δύο μικρότερων χαρτοφυλακίων. Το πρώτο αφορά καταναλωτικά δάνεια ύψους 900 εκατ. ευρώ και το δεύτερο δάνεια leasing αξίας 200 – 300 εκατ. ευρώ.

    Με βάση τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου που ανακοίνωσε η Τράπεζα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 18,4 δις ευρώ. Η διοίκηση της Τράπεζας προχώρησε στη διενέργεια αυξημένων προβλέψεων ύψους 307,4 εκατ. ευρώ έναντι 244,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της αναγνώρισης επιπρόσθετων ζημιών απομείωσης ύψους 120 εκατ. ευρώ, που σχετίζονται κυρίως με την επίπτωση της πανδημίας.



    ΣΧΟΛΙΑ