• Τράπεζες

    Έως τα τέλη Μαΐου ολοκληρώνεται το deal Eurobank – doValue

    Φ.Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank

    Φ.Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να κλείσει η συμφωνία της Eurobank με τη doValue, η διοίκηση της οποίας επιβεβαίωσε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές την ολοκλήρωση του deal στα τέλη Μαΐου.

    Όπως έχει γράψει το Mononews η ολοκλήρωση της διαδικασίας της αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης που θα εγκρίνει τη διανομή στους μετόχους του 75% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) και του 45% των τίτλων χαμηλής διαβάθμισης (junior notes). Η Γενική Συνέλευση αναμένεται να συγκληθεί τον Ιούνιο, ανοίγοντας το δρόμο και για την παροχή της κρατικής εγγύησης στο πλαίσιο του «Ηρακλή» και την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης.

    Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της τιτλοποίησης η Eurobank προχώρησε στη σύσταση τριών θυγατρικών εταιρειών ειδικού σκοπού, Cairo No 1 Finance Designated Activity Company, Cairo No 2 Finance Designated Activity Company και Cairo No 2 Finance Designated Activity Company και εξέδωσε ομόλογα συνολικής αξίας 7,5 δισ. ευρώ. Τα αντίστοιχα SPVs θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή».

    Η κρατική εγγύηση αφορά το τμήμα των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που έχει εκδώσει η τράπεζα και το οποίο διακρατείται από τη Eurobank. Συνολικά οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης, που έχει εκδώσει η Eurobank είναι αξίας 4 δισ., οι τίτλοι ενδιάμεσης διαβάθμισης είναι 1,5 δισ. και χαμηλής διαβάθμισης αξίας 3,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα εκτός από το 100% των τίτλων υψηλής διαβάθμισης, έχει διατηρήσει και το 5% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης.

    Η ολοκλήρωση των διαδικασιών θα σηματοδοτήσει και την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την doValue και την καταβολή του σχετικού τιμήματος που αναμένεται στα τέλη Μαΐου. Η συναλλαγή που περιλαμβάνει και την πώληση του 80% της εταιρείας διαχείρισης FPS, έχει τιμολογηθεί στα 248 εκατ. ευρώ σε μετρητά και συνοδεύεται με σύμβαση διαχείρισης 10ετούς διάρκειας μεταξύ της Τράπεζας και της FPS για τη διαχείριση των δανείων που βρίσκονται σε μικρή καθυστέρηση και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας. Συνολικά η FPS θα διαχειρίζεται «κόκκινα» ανοίγματα ιδιοκτησίας της Τράπεζας και τρίτων ύψους 26 δισ. ευρώ, διαθέτοντας ηγετική θέση ως ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης στην Ελλάδα. Η συμφωνία με τον ιταλικό όμιλο doValue προβλέπει την πώληση του μέρους των τίτλων ενδιάμεσης (20%) και χαμηλής διαβάθμισης στον ιταλικό όμιλο έναντι τιμήματος 15 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το ξέσπασμα της κρίσης δεν επηρεάζει το ύψος του τιμήματος, που αποτελεί μια στρατηγική επιλογή και η συναλλαγή θα εκτελεστεί με βάση τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο μερών. Οι επιπτώσεις της κρίσης αναμένεται να μετρηθούν σταδιακά στο ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα δημιουργηθούν λόγω Covid 19, επηρεάζοντας τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις ανακτήσεις που θα επιτευχθούν στο νέο περιβάλλον της ύφεσης που προκαλείται στην ελληνική οικονομία και όχι μόνο. Σαφές είναι πάντως ότι η οικονομική κρίση ως παράγωγο της υγειονομικής κρίσης θα αυξήσει τα υπό διαχείριση κόκκινα δάνεια που θα αναλάβει ο ιταλικός όμιλος, ο οποίος επηρεάζεται με τη σειρά του από την υγειονομική κρίση στη γειτονική χώρα, που μετρά περί τα 27.000 θύματα από τον κορονοϊό.



    ΣΧΟΛΙΑ