• Τράπεζες

    Πειραιώς: Στα 550 εκατ. ευρώ οι προσφορές στο ελληνικό βιβλίο για το placement

    Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς


    Στα 550 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται αυτή την ώρα οι προσφορές στο ελληνικό βιβλίο για το placement της Τράπεζας Πειραιώς.

    H υπερκάλυψη διαμορφώνεται πλέον πάνω από τρεις φορές καθώς στην αγορά θα διατεθούν τα 165 εκατ. ευρώ της έκδοσης.

    Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ με ανακοίνωσή του λίγο μετά τις 11 το πρωί «κλείδωσε» το εύρος τιμών για την προσφορά των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.

    Συγκεκριμένα:

    Το ΤΧΣ ανακοίνωσε στενότερο εύρος τιμών εντός του Εύρους Τιμών για τη διεθνή προσφορά, ήτοι από €3,90 σε €4,00 ανά Προσφερόμενη Μετοχή (“Στενότερο Εύρος Τιμών”).

    Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17, παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, το ΤΧΣ ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιό του, στη συνεδρίασή του στις 5 Μαρτίου 2024, ανακοινώνει σήμερα στενότερο εύρος τιμών εντός του Εύρους Τιμών για τη διεθνή προσφορά, ήτοι από €3,90 σε €4,00 ανά Προσφερόμενη Μετοχή («Στενότερο Εύρος Τιμών»).

    Οι διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς έχουν λάβει εντολές ζήτησης που υπερβαίνουν κατά πολλαπλάσια τις Προσφερόμενες Μετοχές σε αυτό το Στενότερο Εύρος Τιμών.

    Οι διαχειριστές της δημόσιας προσφοράς θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά ότι αιτήσεις για την αγορά Προσφερόμενων Μετοχών κάτω από το κατώτερο όριο του Στενότερου Εύρους Τιμών δεν θα ληφθούν υπόψη για την κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών.

    Σήμερα ολοκληρώνεται το placement

    Εν τω μεταξύ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του placement.

    Με βάση τα χθεσινά στοιχεία είχαν ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ οι προσφορές των Ελλήνων επενδυτών στη δεύτερη μέρα του placement της Τράπεζας Πειραιώς.

    Σήμερα η στάθμη των προσφορών αναμένεται να ανέβει σημαντικά καθώς παραδοσιακά το ελληνικό στοιχείο συγκεντρώνει τη δύναμη πυρός την τελευταία μέρα της διαδικασίας.Υπό αυτές τις συνθήκες και όπως όλα δείχνουν η ελληνική ζήτηση μετοχών της Πειραιώς πιστεύεται βάσιμα ότι θα ξεπεράσει τελικά τα 400 εκατ. ευρώ με ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει και αρκετά υψηλότερα.

    Οι Έλληνες επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικοί εγγράφονται στην ανώτατη τιμή του εύρους διάθεσης δηλαδή στα 4 ευρώ.

    Επιπρόσθετα καταβάλλουν και ποσοστό 0,03225% επί της τιμής αυτής με συνέπεια το κόστος να ανέρχεται στα 4,0013 ευρώ ανά μετοχή. Τα επιπλέον κόστη αφορούν χρεώσεις για τέλη χρηματιστηριακών συναλλαγών και έξοδα εκκαθάρισης.

    Όπως αναφέρεται στο Ενημερωτικό Δελτίο στους Έλληνες επενδυτές θα κατανεμηθεί σίγουρα το 15% επί του 22% της συνολικής προσφοράς.

    Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν 41.262.118 μετοχές, για το υπολειπόμενο 5% του ποσοστού διάθεσης το ΤΧΣ διατηρεί το δικαίωμα να κρίνει εκείνο σε τι αναλογία θα διατεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ανάλογα με τα τελικά στοιχεία που θα προκύψουν από την έκβαση της δημόσιας προσφοράς.

    Στην περίπτωση κατά την οποία οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν μερίδιο 15% επί του 27% που είναι το πωλούμενο μετοχικό πακέτο, τότε η εγχώρια προσφορά θα φτάσει στα 50.639.872 μετοχές.

    Τουλάχιστον επί του παρόντος δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα, αν και ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι στην Ελλάδα θα κατανεμηθεί το 15% της συνολικής έκδοσης, το οποίο τιμολογούμενο στην περιοχή των 4 ευρώ ανά μετοχή οδηγεί σε αξία τοποθετήσεων ύψους 202,559 εκατ. ευρώ.

    Σε διαφορετική περίπτωση η κατανομή στην Ελλάδα με βάση πάντα τα 4 ευρώ ανά μετοχή όπου εγγράφονται οι Έλληνες θα ισοδυναμεί με αξία 165 εκατ. ευρώ.

    Η τιμή της μετοχής της Πειραιώς μία ώρα μετά το άνοιγμα της αγοράς σημείωνε υποχώρηση 0,58%, στα επίπεδα των 4,13 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Απόφαση ΤΧΣ για Τράπεζα Πειραιώς: Στα 3,9-4 ευρώ το εύρος τιμής για το placement

    Με τον «αέρα» της Πειραιώς ξεκινά δεκαήμερο «εξετάσεων» για την ελληνική οικονομία – Αγωνία για το σήμα της Moody’s

    Πειραιώς: Ολονύκτιο θρίλερ με το placement – Στα 3,98-4 ευρώ το πιο ισχυρό σενάριο
    Σε ποια τιμή θα κλείσει το book της Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ