• Τράπεζες

    Διαπραγματεύσιμα τα ομόλογα του Ηρακλή

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου το draft με όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του project «Ηρακλής» θα βρίσκεται στα χέρια των θεσμών. Και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός θα είναι  σε ανοικτή σύνδεση με τους ευρωπαϊκούς, ώστε να συμφωνηθούν τυχόν αλλαγές επί του σχεδίου, προκειμένου το σχέδιο νόμου να έρθει προς διαβούλευση στη Βουλή μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας.

    Στο μεταξύ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο τα ομόλογα του Ηρακλή να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο (κάτι που δεν έγινε με το ιταλικό μοντέλο), ωστόσο, όπως αναφέρουν στο mononews.gr πηγές με γνώση του θέματος, την τελική απόφαση θα την πάρουν οι τράπεζες.

    «Αν τα ομόλογα θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο ή θα ακολουθήσουν το ιταλικό μοντέλο θα είναι απόφαση των τραπεζών», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

    Και ακόμα σημειώνουν πως οι τραπεζίτες είναι από την πρώτη στιγμή –που ξεκίνησε το «κτίσιμο» του Ηρακλή- για τις λεπτομέρειες του όπως αυτές διαμορφώνονταν μέρα τη μέρα μέχρι τη στιγμή που έλαβε την έγκριση από την DGComp.

    Ένα πολυπληθές νομικό επιτελείο –από τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας Ελλάδος, του ΤΧΣ, και των τραπεζών- βάζει τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο Ηρακλής, ώστε να είναι άρτιο στην κάθε του λεπτομέρεια.

    Από την πλευρά τους τώρα οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου καθώς όσες ήταν έτοιμες επανασχεδιάζουν τα  πακέτα των τιτλοποιήσεων και οι μη έτοιμες «τρέχουν» να προλάβουν. Και έτσι δάνεια βγαίνουν από τα πακέτα  και αντικαθίστανται από άλλα καλύτερης ποιότητας.

    Χθες έγινε γνωστό ότι η Eurobank  -πρώτη από τις συστημικές τράπεζες- θα συμμετάσχει στο APS του Ηρακλή με το πακέτο τιτλοποίησης Cairo για συνολικό ποσό εγγυήσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

    Και καθώς οι τιτλοποιήσεις θα δρομολογηθούν αφού ψηφιστεί το σχέδιο Ηρακλής, οι τράπεζες θέλουν να βρίσκονται εγκαίρως στην γραμμή εκκίνησης, για το θέμα των εγγυήσεων του δημοσίου.

    Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει και η τιτλοποίηση μαμούθ των 10 δισ. ευρώ της Alpha Bank, με την κωδική ονομασία Galaxy.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, που θα ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μηνου της τράπεζας, η Alpha Bank  θα μεταβιβάσει δάνεια και προσωπικό (carve-out) σε servicer.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank για να χρηματοδοτήσει την απόσχιση του 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων της αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση ομόλογο Tier 2, ύψους 500-600 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ