• Οικονομία

    JP Morgan: Θετικός ο «Ηρακλής» – Θα κριθεί στις λεπτομέρειες

    • NewsRoom


    Θετικό βήμα προς την πλήρη εξυγίανση των NPEs των ελληνικών τραπεζών χαρακτηρίζει η JP Morgan, την έγκριση της Κομισιόν του σχεδίου «Ηρακλής».

    Η αμερικανική τράπεζα σημειώνει ότι εκκρεμούν οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού καθώς και η κινητοποίηση της και η συμμετοχή των τραπεζών θα κρίνουν και την αποτελεσματικότητα του σχεδίου.

    Οι τρόποι που θα φέρουν την αυτή την αποτελεσματικότητα εξαρτάται από το επίπεδο των προμηθειών που θα πρέπει να πληρώσουν ώστε να μη θεωρείται το όλο πλάνο κρατική ενίσχυση, από το κεφαλαιακό όφελος από τους senior τίτλους και ευρύτερα καθώς και από τις τιμές με τις οποίες θα μεταφερθούν τα δάνεια και ευρύτερα οι κίνδυνοι στην εκτέλεση του σχεδίου.

    Υπενθυμίζει τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Ζαββού ότι οι προμήθειες για την κρατική εγγύηση θα φτάσουν τις 180 μονάδες βάσης (1,8%), με βάση τις σημερινές τιμές, κάτι που υπονοεί 35 μονάδες βάσης υψηλότερα από την απόδοση του 10ετούς.

    Ωστόσο, η JP Morgan εκτιμά ότι το κόστος θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τις πληρωμές του κουπονιού των senior τίτλων, και υπολογίζει ότι αυτό κατά μέσο όρο κινείται στο επίπεδο του 6μηνου Euribor + 75 μονάδες βάσης για την αντίστοιχη συναλλαγή στην Ιταλία (αν εφαρμοστεί για την Ελλάδα, σημαίνει 1,4% καθαρό κόστος για τις κρατικές εγγυήσεις).

    Το “κλειδί” για την Πειραιώς

    Το οργανικό σχέδιο για τη μείωση των NPEs της τράπεζας προβλέπει 18 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεων έως το 2022. Ετσι η JP Morgan εκτιμά ότι ο Ηρακλής δεν είναι στοιχείο που «αλλάζει το παιχνίδι» (28 δισ. αν υποθέσουμε μια τιτλοποίηση 10 δισ. ευρώ από την Alpha Bank, που αναμένεται να παρουσιάσει το Νοέμβριο ένα πιο εμπροσθοβαρές πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων).

    Ετσι η JP Morgan εκτιμά ότι το βασικό όφελος του σχεδίου είναι η δυνητική κεφαλαιακή ανακούφιση. Με μια απλή ανάγνωση, αν υποθέσει κανείς ότι θα γίνει πλήρης χρήση του Ηρακλή, αυτό θα οδηγήσει σε περίπου 70 μονάδες βάσης επιπλέον για τον δείκτη επάρκειας κεφαλαίων CET1 σε επίπεδο κλάδου από τους senior τίτλους.

    Ο οίκος υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε κεφαλαιακό όφελος είναι σημαντικό για την Πειραιώς, δεδομένου ότι εκκινεί από χαμηλότερη βάση. Η αξιοποίηση του Ηρακλή στον σημερινό αθροιστικό στόχο για τιτλοποιήσεις 6 δισ. ευρώ θα αυξήσει τον προβλεπόμενο από τον οίκο δείκτη CET1 του 2021 για την τράπεζα κατά 50 μονάδες βάσης (στο 13,5%).

    Τράπεζες

    Ο καλύτερος τρόπος για να «παιχτεί» χρηματιστηριακά ο κλάδος είναι η θέση «overweight» σε Eurobank και Εθνική που έχουν κινηθεί ταχύτερα στην ομαλοποίηση των δεικτών NPEs (7% έναντι 17% κατά μέσο όρο στον ανταγωνισμό) και τις προβλέψεις (60 μονάδες βάσης έναντι 120 μονάδες βάσης στον ανταγωνισμό), κάτι που οδηγεί σε δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 7-10% το 2022.

    Σε ό,τι αφορά την Αlpha Βank, σημειώνει ότι έχει κατά νου το γεγονός πως πρόκειται να παρουσιάσει ένα νέο στρατηγικό πλάνο καθώς και ότι θα θεωρήσει θετικό ένα περισσότερο εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων, αξιοποιώντας την ανώτερη κεφαλαιοποίησή της περισσότερο επιθετικά. Η JP Morgan είναι underweight για την Πειραιώς εξαιτίας του ότι ξεκινά από χαμηλότερη βάση σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή θέση, αλλά τονίζει ότι αυτό δεν λαμβάνει υπόψη το πιθανό όφελος από το σχέδιο Ηρακλής που προαναφέρθηκε. Σημειώνει δε ότι «αρέσει» το turnaround story και το θετικό σερί που έχει πετύχει το μάνατζμεντ της τράπεζας.

    Οι τιμές-στόχοι είναι: Αlpha Βank 1,61 ευρώ (σύσταση neutral), Eurobank 0,85 ευρώ (σύσταση overweight), Εθνική 2,52 ευρώ (σύσταση overweight) και Πειραιώς 2,79 ευρώ (σύσταση underweight).



    ΣΧΟΛΙΑ