• Top Stories

    Deutsche Bank: Εύσημα στην Ελλάδα για το 2011-2012 – Αρνητική εξέλιξη πιθανή μη υποψηφιότητα Α.Μέρκελ

    Deutche Bank

    Deutche Bank


    Εύσημα στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών, για τις προσπάθειες που κατέβαλε ως ελλειμματική χώρα το 2011 και το 2012, σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά, απέδωσε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau, σε έκθεση που δημοσίευσε με τίτλο “Oι σκοτεινές πλευρές του QE”.

    Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο επικεφαλής της Deutsche Bank κ. Folkerts-Landau παραθέτει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, τιμωρούνται οι αποταμιευτές, οι ισολογισμοί των κρατών έχουν επιβαρυνθεί και ότι σχηματίζονται “φούσκες”.

    Η έκθεση επισημαίνει πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ περιορίζει τα κίνητρα των κρατών μελών να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. “Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: Οι ελλειμματικές χώρες- η Γαλλία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία – κατέβαλαν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες το 2011 και το 2012 από ότι έκαναν πέρυσι” τονίζει ο κ. Folkerts-Landau.

    Πράγματι, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι στις αρχές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η ανταπόκριση στη μεταρρύθμιση ήταν μεγαλύτερη στις χώρες που αντιμετωπίζουν πιο δύσκολες συνθήκες, ωστόσο, η κατάσταση αυτή έχει διαφοροποιηθεί σχετικά τον τελευταίο καιρό. Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί επίσης για τις έντονες μεταβολές σε αρκετές οικονομίες που παρατηρούνται από έτος σε έτος, πολλές από τις οποίες θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθούν.

    deutche bank 3

    Εν τω μεταξύ, ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, ασκεί σκληρή κριτική στις πολιτικές που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζοντας ότι “ενώ οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες συγχαίρουν τους εαυτούς τους για το μέγεθος και την μοναδικότητα της νομισματικής πολιτικής μετά το 2012, αυτός ο αυτοθαυμασμός φαίνεται όλο και λιγότερο δικαιολογημένος” γράφει ο κ. Folkerts-Landau στην έκθεση.

    Ο ίδιος καταλήγει ότι “η ΕΚΤ είναι παγιδευμένη ανάμεσα σε μια δυσμενή ισορροπία χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και μηδενικού μεταρρυθμιστικού momentum από την μία και αυξανόμενων ρίσκων για τους ισολογισμούς των χωρών του πυρήνα από την άλλη”.

    Η υποψηφιότητα Αγκελα Μέρκελ

    Στο 25% τοποθετεί η Deutsche Bank την πιθανότητα να μην θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές του 2017 η Αγκελα Μέρκελ, με την καγκελάριο να εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της στην συνάντηση κορυφής του CDU στις 21 Νοεμβρίου ή στο συνέδριο του κόμματος στις 5-7 Δεκεμβρίου.

    Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, η καγκελάριος έχει αποτελέσει “άγκυρα” ευρωπαϊκής σταθερότητας. Ο διάδοχός της είτε θα υιοθετήσει πιο σκληρή στάση είτε δεν θα έχει το “βάρος” να συνεχίσει τη ρεαλιστική πολιτική της Μέρκελ.

    Ο γερμανικός οίκος εκτιμά ότι μια διαδοχή Σόιμπλε θα έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις στην Ελλάδα όπως τον αποκλεισμό της ελάφρυνσης του χρέους αλλά και τις πιέσεις που θα ασκήσει στην ΕΚΤ ώστε να μην αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ