• Τράπεζες

    Δ. Μαντζούνης: Δρομολογούνται διαδικασίες διαδοχής στην Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank


    Την είδηση ότι στην Alpha Bank δρομολογούνται διαδικασίες διαδοχής και ότι, μάλιστα, επιθυμία όλων είναι ο νέος επικεφαλής να είναι από την Alpha Bank και να γνωρίζει την Τράπεζα, έδωσε πριν από λίγο ο CEO της Τράπεζας κ. Δ. Μαντζούνης.

    Όπως είπε, η διαδοχή είναι σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση.

    «Πρέπει να δούμε τι ζητάμε, δεν πρέπει να βιαστούμε και να κάνουμε κινήσεις για τις οποίες θα μετανιώσουμε. Δεν επιτρέπονται λάθη στην Alpha Bank. Ο καλύτερος που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι μέσα από την τράπεζα. Από τη νέα μου θέση θα συνεχίσω να υπηρετώ την τράπεζα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Από το βήμα της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Alpha Bank, ο κ. Μαντζούνης αναφέρθηκε τόσο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία όσο και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ίδια η Alpha Bank.

    Η νέα μεγάλη πρόκληση είναι να επανέλθει η χώρα στις διεθνείς αγορές μετά τον Αύγουστο και να καταστεί επενδυτικός προορισμός. Για να το πετύχει, θα πρέπει να καμφθούν τα εμπόδια, να υπάρξει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Μαντζούνης.

    Ο κ. Μαντζούνης αναφέρθηκε τόσο στις εξαιρετικές επιδόσεις της Alpha Bank στο πρόσφατο stress test όσο και στις στοχευμένες κινήσεις που γίνονται για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δικαστικές εκκρεμότητες.

    «Οι δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αποτελούν πηγή οχλήσεως για την τράπεζα. Αφορούν συνετές και σύννομες με τους κανόνες επιχειρηματικές αποφάσεις των στελεχών, ωστόσο τα επηρεάζουν στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις ευθύνες τους. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικό συστατικό της τραπεζικής είναι η ανάληψη ρίσκου. Και αφού οι αποφάσεις τους είναι σύννομες με τους κανόνες και τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος δεν θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης», τόνισε.

    Ο κ. Μαντζούνης έκανε αναφορά σε τρεις συγκεκριμένες υποθέσεις:

    α) Στον Πήγασο, υπόθεση που βρίσκεται στην προανάκριση και αφορά καλύμματα δανείων που δεν ρευστοποιήθηκαν για να καλυφθούν εκκρεμείς δόσεις. Για την υπόθεση, η ΤτΕ δεν διαπιστώνει κίνδυνο.

    β) Στην υπόθεση που αφορά την πώληση μετοχών της Alpha Bank από ανώτατα στελέχη της Τράπεζας για να εξοφλήσουν δανειακές υποχρεώσεις, υπόθεση που ξεκινά το 2008. Η Alpha Bank αρχικά δεν έδωσε την άδεια στα ανώτατα στελέχη να πουλήσουν τα πακέτα των μετοχών, στη συνέχεια, όμως, κι ενώ είχε ξεκινήσει η κρίση, τους έδωσε την άδεια. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης. Ο έλεγχος που διενεργήθηκε από την ΤτΕ δεν διαπίστωσε παράβαση, ενώ ίδιο ήταν και το συμπέρασμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    γ) Η τρίτη υπόθεση αφορά δάνεια του ΔΟΛ και ειδικά του Ψυχάρη για αγορά μετοχών. Τα δάνεια, όπως είπε ο κ. Μαντζούνης, ήταν πλήρως καλυμμένα στο 160%. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της εκδίκασης για μη ρευστοποίηση καλυμμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ