Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Credit Suisse: Βούλιαξε η μετοχή για πρώτη φορά κάτω από τα 3 φράγκα

Ulrich Koerner, CEO Credit Suisse

Ulrich Koerner, CEO Credit Suisse

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν την Τρίτη κάτω από τα 3 ελβετικά φράγκα, καθώς οι επενδυτές απέρριψαν τα δικαιώματα εγγραφής για νέες μετοχές, σε μια νέα έκκληση για μετρητά με στόχο την άντληση 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη ζημιογόνα τράπεζα.

Η προσφορά, μέρος μιας ευρύτερης αύξησης κεφαλαίου αξίας 4 δισεκατομμυρίων φράγκων που έλαβε την έγκριση των μετόχων την περασμένη εβδομάδα, έχει σκοπό να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της προσπάθειας της Credit Suisse να ανακάμψει από τη μεγαλύτερη κρίση στην 166χρονη ιστορία της, αναφέρει το Reuters.

Οι μετοχές της Credit Suisse έκλεισε με απώλειες 3,59% στα 2,9 φράγκα, το χαμηλότερο επίπεδό τους στην ιστορία σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, καθώς τα δικαιώματα υποχώρησαν έως και 29,9% στο 0,101 τη δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσης στη Ζυρίχη.

Αυτό οδήγησε τις απώλειες για τις μετοχές της Credit Suisse το 2022 σε πάνω από 65%, συρρικνώνοντας περαιτέρω την χρηματιστηριακή της αξία στα 11,61 δισ. φράγκα και θέτοντας σταθερά τη μετοχή στον δρόμο για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της. Στο αποκορύφωμά της το 2007 η τράπεζα άξιζε περίπου δέκα φορές περισσότερο.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να μην είναι αρκετή για να σταθεροποιήσει την τράπεζα, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να κλείσει ζημιές προ φόρων έως και 1,5 δισεκατομμυρίων φράγκων το τέταρτο τρίμηνο, ενώ  αποκάλυψε ότι πλούσιοι πελάτες είχαν κάνει μεγάλες αναλήψεις. Αυτό είχε οδηγήσει σε μεγάλη υποχώρηση της ρευστότητας, παραβιάζοντας ορισμένα ρυθμιστικά όρια.

Η προσφορά, η οποία είναι εγγυημένη από έναν όμιλο τραπεζών, θα συγκεντρώσει έως και 2,24 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) και ακολουθεί μια τοποθέτηση μετοχών 1,76 δισεκατομμυρίων φράγκων όπου η Saudi National Bank κατέλαβε το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Credit Suisse.

Οι κάτοχοι δικαιωμάτων στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν δύο νέες μετοχές προς 2,52 φράγκα η καθεμία για κάθε 7 δικαιώματα που κατέχουν έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Οι πενταετείς συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) της Credit Suisse, μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων, έφθασαν σε νέο υψηλό ρεκόρ 403 μονάδων βάσης την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Market Intelligence. Οι τιμές των CDS έχουν αυξηθεί σχεδόν 8 φορές φέτος.

Διαβάστε επίσης:

Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα για τις ευρωαγορές

Ε. Βρεττού: «Ερχόμαστε να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

H Ρωσία ζητά ανταλλακτικά από την Ινδία για βασικούς τομείς της οικονομίας της