ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είναι από τις γυναίκες της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας που ποτέ δεν αναζήτησαν τα φώτα της δημοσιότητας κι όμως το αποτύπωμά της είναι βαθύ. Η Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας και της Δανίας, κόρη του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης, γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1942 στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όταν η βασιλική οικογένεια ήταν εξορία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μεγαλωμένη ανάμεσα σε εξορίες, μεταβάσεις εξουσίας και πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, η πριγκίπισσα Ειρήνη έζησε από παιδί το βαρύ φορτίο του τίτλου. Κι όμως, διέγραψε τον δικό της ξεχωριστό δρόμο — καλλιτεχνικό, πνευματικό και, τελικά, εντελώς προσωπικό.
Το διακριτικό αλλά ουσιαστικό αποτύπωμα της πριγκίπισσας Ειρήνης δεν πέρασε απαρατήρητο από τον διεθνή δημοσιογραφικό φακό. Το βρετανικό Tatler τής αφιέρωσε πρόσφατα ένα εγκωμιαστικό αφιέρωμα. Εκεί, την χαρακτήρισε ως «την πριγκίπισσα που διάλεξε την αυτογνωσία αντί της εξουσίας» εξαίροντας την επιλογή της να ζήσει μια ζωή χωρίς επιτήδευση, μα με ουσία.
Από τα βασιλικά ανάκτορα στη μουσική σκηνή
Προικισμένη με εξαιρετικό μουσικό ταλέντο, η Ειρήνη σπούδασε πιάνο δίπλα στη Gina Bachauer, τη διεθνούς φήμης σολίστ, και για ένα διάστημα ακολούθησε σταδιοδρομία επαγγελματία πιανίστριας. Το 1969 έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Royal Festival Hall του Λονδίνου, αποσπώντας τρία λεπτά θερμό χειροκρότημα από ένα κοινό στο οποίο παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα. Η αποδοχή του Τύπου τότε ήταν χαρακτηριστική: «Πριγκίπισσα ή όχι, είναι παραπάνω από επαρκής ως ερμηνεύτρια».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η εξορία και η πνευματική της μεταμόρφωση
Μετά την κατάρρευση της μοναρχίας στην Ελλάδα το 1973, η πριγκίπισσα Ειρήνη μαζί με τη μητέρα της εγκαταστάθηκαν στην Ινδία. Εκεί, η επαφή της με την ινδική φιλοσοφία και τον βεδικό τρόπο ζωής στάθηκε μεταμορφωτική. Εικάζεται μάλιστα ότι ασπάστηκε τον Ινδουισμό, αν και αυτό ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως.
Η ίδια είχε δηλώσει σε σπάνια δημόσια αναφορά της: «Ο βεδικός τρόπος ζωής ξεπερνά κάστες, θρησκείες και σύνορα. Η παγκόσμια ειρήνη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από αυτή τη φιλοσοφία».
«Βασίλισσα της σιωπής», η Ειρήνη δεν ακολούθησε ποτέ το αναμενόμενο μονοπάτι των πριγκιπισσών: δεν παντρεύτηκε ποτέ, αν και φήμες ήθελαν τον βασιλιά Χάραλντ της Νορβηγίας να είχε δεχθεί πιέσεις να την κάνει σύζυγό του — και την ίδια να μαθαίνει Νορβηγικά γι’ αυτό τον λόγο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στη Μαδρίτη της καρδιάς της
Μετά τον θάνατο της μητέρας της, το 1981, μετακόμισε στη Μαδρίτη, όπου ζει μέχρι σήμερα στο Παλάτι της Ζαρούελα, δίπλα στην αγαπημένη της αδελφή, βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας. Αν και σπανίως εμφανίζεται δημόσια, η παρουσία της είναι αισθητή στις σημαντικές στιγμές: στην κηδεία του αδελφού της, του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, και στους βασιλικούς γάμους των νεότερων γενεών.
Η ανιψιά της, Ινφάντα Κριστίνα της Ισπανίας, μάλιστα, της έδωσε το όνομά της στην κόρη της: μικρή Ιρένε.
Ένας άλλος τρόπος να είσαι βασίλισσα
Η πριγκίπισσα Ειρήνη δεν φόρεσε ποτέ στέμμα, μα ίσως και να μην το χρειάστηκε ποτέ. Αντί για παλάτια, διάλεξε σαλόνια με πιάνο. Αντί για τίτλους, υιοθέτησε τις σιωπές του στοχασμού. Αντί για επίσημες φωτογραφίες, προτίμησε την αφοσίωση σε ένα μονοπάτι προσωπικής αρμονίας.
Στα 83 της χρόνια, συνεχίζει να ζει διακριτικά — και ίσως γι’ αυτό πιο ελεύθερα από πολλούς. Μια πριγκίπισσα που δεν κυβέρνησε ποτέ καμία χώρα, αλλά ίσως κυρίευσε κάτι σπουδαιότερο: τον εαυτό της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διαβάστε επίσης:
Βασίλισσα Λετίθια: Η γυναίκα που «κατέβηκε από τον θρόνο» για να σταθεί δίπλα στις γυναίκες της Αφρικής
Αλεξάνδρα του Ανόβερο: Η εγγονή της Γκρέις Κέλι και κόρη της Καρολίνας του Μονακό που σπάει τους κανόνες των γαλαζοαίματων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ταξί: Το άγριο μπρα-ντε-φερ ΣΑΤΑ και Κυρανάκη και η στάση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
- Ο θρίαμβος των τραπεζών, τι ψιθυρίζεται για την Εθνική, τα μυστικά του ράλι της Ευρώπης Holdings, τι οδηγεί ο Προκοπίου, τι συμβαίνει στο Κολλέγιο και δυο juicy νέα
- Τι πέτυχε ο Παπασταύρου στις ΗΠΑ για ενέργεια και γεωπολιτικά
- Ρεβέκκα Παλαιολόγου: Η εκπάγλου καλλονής μηχανικός υπολογιστών του ΕΜΠ που άλλαξε το dating
