• Τράπεζες

    Bill Ackman: H FED θα πρέπει να προκαλέσει «σοκ και δέος» στις αγορές

    • NewsRoom
    Bill Ackman

    Bill Ackman


    Η Federal Reserve θα πρέπει να προκαλέσει «σοκ και δέος» στις αγορές με μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της, προκειμένου να «για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της», εκτιμά ο Bill Ackman.

    Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge-fund ανέφερε σε μια σειρά από tweets το Σάββατο πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει χάσει την αξιοπιστία της στη Wall Street, γεγονός που μπορεί να βλάψει την ικανότητά της να επηρεάζει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

    «Καθώς έχει καταστεί κοινή γνώση πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια της 3 ή 4 φορές μέσα στο 2022 ώστε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, οι αγορές αναμένουν πως οι αυξήσεις θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η απώλεια της αξιοπιστίας της Fed που βλέπει τον εαυτό της ως μαχητή του πληθωρισμού» αναφέρει ο Ackman.

    Παράλληλα επισημαίνει ότι η Fed «θα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία με μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ώστε να προκαλέσει σοκ και δέος στην αγορά, σε μια κίνηση που θα έδειχνε την αποφασιστικότητα της στον πληθωρισμό.

    Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ  δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά περισσότερες από 25 μονάδες βάσης σε μία μεμονωμένη κίνηση από τον Μάιο του 2000.

    Η Fed έχει σχεδιάσει να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 2,1% μέχρι το τέλος του 2023. Ο πρώην πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης William Dudley και άλλοι πιστεύουν ότι η Fed πιθανότατα θα πρέπει να ωθήσει το επιτόκιο αναφοράς της πιο κοντά στο 4%. Η χαλαρή νομισματική πολιτική διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας COVID-19.

    Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας νωρίτερα τον Ιανουάριο ότι η άνοδος του πληθωρισμού, που ανέβηκε σε υψηλά που δεν είχαν παρατηρηθεί περίπου για 40 χρόνια, προήλθε από την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Αν και η Fed μπορεί να μειώσει τη ζήτηση, θα λάβει κάποια βοήθεια καθώς οι περιορισμοί της προσφοράς θα χαλαρώσουν, είπε.

    Ορισμένοι οικονομολόγοι της αγοράς και αναλυτές στρατηγικής, ωστόσο, έχουν υποστηρίξει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έκαναν λάθος που δεν αντιμετώπισαν τον πληθωρισμό νωρίτερα και τον αναφέρουν ως παροδικό, με ερευνητές της Deutsche Bank να περιγράφουν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ως «πολύ πίσω από την καμπύλη» στις αρχές του περασμένου έτους, γεγονός που την αναγκάζει πλέον να κινηθεί ταχύτερα και νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

    Διαβάστε επίσης:

    Credit Suisse: O πρόεδρος παραβίασε την καραντίνα και είδε την πόρτα της εξόδου από την τράπεζα

    Τράπεζες- ΟΤΟΕ: Εθελούσιες, λουκέτα, τηλεργασία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ