• Τράπεζες

    Τράπεζα της Αγγλίας: Στο 14% η μείωση του ΑΕΠ το 2020 στο θετικό σενάριο, στο 25% το β’ 3μηνο

    • NewsRoom
    Andrew Bailey, επικεφαλής Bank of England

    Andrew Bailey, επικεφαλής Bank of England


    Σταθερά στο 0,1% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας αλλά δηλώνει έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που η οικονομική κρίση επιδεινωθεί.

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της κεντρικής τράπεζας ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων αμετάβλητα. Με πλειοψηφία 7-2, η επιτροπή ψήφισε επίσης να συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 200 δισ. στερλινών, ανεβάζοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε συνολικά 645 δισ. στερλίνες.

    Στον αντίποδα, δύο μέλη της επιτροπής ήταν υπέρ κινήτρων 100 δισ. στερλινών.

    Στο θετικό της σενάριο για το οικονομικό outlook, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 14% για το 2020, και κατά 25% το β’ τρίμηνο του 2020.

    Ωστόσο, με δεδομένη τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, η ΒοΕ εκτιμά ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ θα είναι προσωρινή ενώ θα ακολουθήσει ραγδαία ανάκαμψη.

    Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το ΑΕΠ θα φτάσει στα προ κορωνοϊού επίπεδα στο β’ εξάμηνο του 2021 ενώ θα σημειωθεί ανάπτυξη 3% το 2022. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα επεσήμανε ότι αυτές οι εκτιμήσεις εξαρτώνται από την πορεία του κορωνοϊού τόσο εγχώρια όσο και παγκοσμίως.

    Αυτό το οικονομικό σενάριο της ΒοΕ περιλαμβάνει ανεργία 8% το 2020, 7% το 2021 και 4% το 2022. Σημειώνεται ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια δύο φορές από 0,75% σε 0,1% σε συνδυασμό με πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 200 δισ. στερλινών, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα αγορών ομολόγων να ανέρχεται συνολικά σε 645 δισ. στερλίνες.



    ΣΧΟΛΙΑ