Η «εχθρική» προσφορά εξαγοράς της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζα της Ισπανίας από την BBVA, δεν θα ευδοκιμήσει, εκτός αν αυξηθεί το οικονομικό αντάλλαγμα, σύμφωνα με τον CEO της Banco Sabadell, Σέσαρ Γκονθάλεθ-Μπουένο (Cesar Gonzalez-Bueno). 

«Με αυτή την τιμή, είναι αδύνατο να προχωρήσει η συμφωνία», ανέφερε σε συνέντευξή του, σημειώνοντας πως η BBVA θα πρέπει, «είτε να βελτιώσει την προσφορά είτε να την αποσύρει».

1

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η άνοδος της μετοχής της Sabadell από τον Μάιο του 2024, όταν η BBVA έκανε γνωστή την πρόθεσή της, έχει ενισχύσει τη θέση άμυνας του Γκονθάλεθ-Μπουένο, με τη στήριξη και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη.

Η ισπανική κυβέρνηση ενημέρωσε την BBVA, ότι δεν θα μπορέσει να ενσωματώσει πλήρως τη Sabadell για τουλάχιστον τρία χρόνια, μειώνοντας έτσι σημαντικά τα προβλεπόμενα οφέλη της εξαγοράς.

Σημειώνεται ότι η προσφορά της BBVA, περιλαμβάνει μία νέα μετοχή και 0,70 ευρώ σε μετρητά για κάθε 5,3456 κοινές μετοχές της Sabadell, αποτιμώντας την τράπεζα στα 13,6 δισ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίησή της έφτασε τα 15,6 δισ. ευρώ την Παρασκευή.

Ο Γκονθάλεθ-Μπουένο άφησε επίσης να εννοηθεί, ότι υπάρχουν εμπόδια στην ενδεχόμενη αύξηση της προσφοράς, κάτι που είχε ήδη αναφέρει και ο πρόεδρος της BBVA, Κάρλος Τόρες (Carlos Torres), λόγω του κινδύνου πίεσης στη μετοχή του ομίλου.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής άμυνας, η Sabadell προχώρησε σε συμφωνία πώλησης της βρετανικής θυγατρικής TSB, ενώ δεσμεύτηκε να επιστρέψει 6,3 δισ. ευρώ στους μετόχους, σε βάθος τριετίας.

Να σημειωθεί επίσης ότι από τον Απρίλιο του 2023, η μετοχή της Sabadell έχει αυξηθεί 70%, ξεπερνώντας κατά 15% την τιμή προσφοράς.

Η μετοχή σημείωνε άνοδο άνω του 3% σήμερα, Δευτέρα στις 12:35 ώρα Ελλάδος, πλησιάζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Μείωση του ΑΕΠ κατά 0,15% εντός του έτους θα προκαλέσουν οι δασμοί των ΗΠΑ, εκτιμά το Ινστιτούτο του Κιέλου (Ηandelsblatt)

Goldman Sachs: Γιατί επέλεξε νέους επικεφαλής στην Ιαπωνία – Προβλέπει άνοδο 11% για τις κινεζικές μετοχές

Λιονέλ Μέσι: Η kiss cam των Coldplay τον «τσάκωσε» με την Αντονέλα (video)