• Τράπεζες

    Attica Bank: Αποφάσεις για τα 2,6 δισ. ευρώ «κόκκινα δάνεια»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της Attica Bank με θέμα τη στρατηγική διαχείρισης του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου των 2,6 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

    Στη στρατηγική διαχείρισης θα περιγράφονται όλες οι εναλλακτικές  που θα οδηγήσουν στον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων σε ορίζοντα τριετίας.

    Οι αποφάσεις για τη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου είναι καθοριστικές και για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των  490 εκατ. ευρώ.

    Στην συμφωνία των μετόχων της τράπεζας για την αύξηση κεφαλαίου προβλέπεται ότι τα 300 εκατ.ευρώ θα διατεθούν για να μειωθεί το ιστορικά υψηλό απόθεμα των κόκκινων δανείων και συγκεκριμένα περίπου 150 εκατ ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να ληφθούν προβλέψεις για το χαρτοφυλάκιο Omega, περίπου 100 εκατ ευρώ θα καλύψουν με πρόσθετες προβλέψεις το χαρτοφυλάκιο Metexelixis και 50 εκατ ευρώ για την κάλυψη των τιτλοποιήσεων Astir Ι  και Astir ΙΙ.

    Αν όμως για την κάλυψη της τιτλοποίησης Omega των  1,3 δισ. ευρώ απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια, τότε θα πρέπει να πληρώσει η Ellington  που είναι και επενδυτής και εμμέσως διαχειριστής της τιτλοποίησης. Και ακριβώς εδώ υπάρχει η εμπλοκή και η αντίρρηση της Ellington, με αποτέλεσμα η στρατηγική για τη μείωση των κόκκινων δανείων να μην έχει πάρει ακόμα υπογραφή  από το ΔΣ της τράπεζας.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα το προκαλεί   το χαρτοφυλάκιο   Omega των  1,3 δισ. ευρώ (πρώην τιτλοποίηση Artenis), το οποίο είχε τιτλοποιηθεί με επενδυτή την Ellington, που είχε αγοράσει το 95% του mezzanine και του junior τίτλου που είχε εκδοθεί. Την διαχείριση της Omega έχει αναλάβει η εταιρεία «Θεά Άρτεμις», που ανήκει επίσης στην Ellington.

    Πιο εύκολα φαίνεται να είναι τα πράγματα με τις άλλες τρεις τιτλοποιήσεις τις Astir I και ΙΙ, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, για τις οποίες –σύμφωνα με πληροφορίες- έχει εκδηλωθεί από επενδυτές ενδιαφέρον για την αγορά τους, διαχειριστής αυτών των τιτλοποιήσεων είναι η Qquant που διαχειρίζεται επίσης και την τιτλοποίηση Metexelixis των  670 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο πηγές κοντά στην Ellington αναφέρουν πως το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι «η τράπεζα δεν έχει δώσει στοιχεία για το χαρτοφυλάκιο Metexelixis, στο οποίο παρουσιάζονται τεράστιες διαφορές μεταξύ των προβλέψεων της τράπεζας και των προβλέψεων της Quant» και σημειώνουν πως αυτό είναι μία παράμετρος «που χρήζει άμεσου ελέγχου».

    Το σχέδιο για  τη διαχείριση των 2,5 δισ. ευρώ «κόκκινων» αναμένεται να  πάρει σήμερα την πρώτη έγκριση από το ΔΣ της τράπεζας, και στη συνέχεια το σχέδιο θα υποβληθεί και στην  Τράπεζα της Ελλάδος.

    Βέβαια, το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του μήνα, καθώς μέχρι τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση της, αν δηλαδή θα συμμετάσχει στην αύξηση ή όχι και η Ellington.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: To plan B για την ΑΜΚ των 490 εκατ. ευρώ, ο στρατηγικός επενδυτής και οι κινήσεις της Βρεττού

    Alpha Bank: Σημαντική πρόοδος σε θέματα περιβαλλοντικής διαφάνειας σύμφωνα με τη βαθμολογία του Carbon Disclosure Project

    Eurobank: Πρωτοβουλία για την ενίσχυση της απασχόλησης στον Έβρο – 45 νέες θέσεις εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ