• Τράπεζες

    Απόβαση Κινέζων τραπεζιτών στην Αθήνα. Έρχεται η ICBC


    Η Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), που έχει πελάτες 500 εκατομμύρια επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα και είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο με βάση το ενεργητικό της που είναι 3,3 τρισ. ευρώ, θέλει να ανοίξει υποκατάστημα και στην Ελλάδα.

    Ηδη στελέχη της έχουν κάνει τον πρώτο κύκλο διερευνητικών επαφών με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ενημερώθηκαν από τον υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Θόδωρο Μητράκο για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για να τους χορηγηθεί άδεια λειτουργίας καθώς και για το χρονοδιάγραμμα.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr ότι οι Κινέζοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν απευθείας στην ελληνική τραπεζική αγορά και να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο» και, με γέφυρα άλλο υποκατάστημα τους με έδρα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δραστηριοποιηθούν και στη χώρα μας.

    Να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν θέσεις γενικότερα στην ελληνική αγορά και δη στο κομμάτι των υποδομών και για το λόγο αυτό επιθυμούν να έχουν και τραπεζικό βραχίονα.

    Το μέγεθος της ICBC είναι κολοσσιαίο, σύμφωνα με τα στοιχεία ισολογισμού που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της. Η τράπεζα ιδρύθηκε το 1984, είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σανγκάης και δραστηριοποιείται σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο.

    Το 2016 η ΙCBC είχε κέρδη 36,2 δισ. ευρώ ή 279,1 δισ. RMB (το εθνικό νόμισμα της Κίνας είναι το Ren Ming Bi =0,13 ευρώ).

    Επίσης τα επιχειρηματικά δάνεια το 2016 ήταν ύψους 8,14 τρισ RMB (αυξημένα κατά 271,13 δισ RMB σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και το υπόλοιπο των εταιρικών καταθέσεων ανήλθε στα 9,448 τρισ RMB, ήτοι αύξηση κατά 1δισ RMB ή 12,0%.

    Έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,61%.

    Οι εταιρικοί πελάτες αγγίζουν τα 6 εκατομμύρια και ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια οι πελάτες -φυσικά πρόσωπα.

    Στηρίζει τη μεταρρύθμιση και την καινοτομία καθώς και τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

    Η τράπεζα δίνει έμφαση σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Επικεντρώνεται σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, στην βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο. Ακόμα εστιάζει σε βασικά κοινωνικά θέματα όπως είναι η μείωση της ακρίβειας, της φτώχειας, η κοινωνική πρόνοια, σε θέματα πράσινης αλλά και συνεπούς χρηματοδότησης, στη βελτίωση των πολιτικών υποστήριξης. Να σημειωθεί ότι η ICBC για το κοινωνικό της αποτύπωμα και τις δράσεις που έχει αναλάβει έχει λάβει πολλά βραβεία, όπως Βραβείο Καλύτερης Κοινωνικής Ευθύνης, το Βραβείο Ανακούφισης της Φτώχειας, έχει τον τίτλο της “Καλύτερης Εταιρικής Τράπεζας στην Κίνα” από την Global Finance, επί επτά συνεχή έτη.



    ΣΧΟΛΙΑ