• Τράπεζες

    Απολογούνται ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ και άλλοι 12 για δάνεια 134 εκατ. προς τη SEX FORM

    ΑΤΕ Μηλιάκος

    Δημήτρης Μηλιάκος, πρώην δοικητής ΑΤΕ


    Δάνεια 134 εκατομμυρίων ευρώ σε μία εταιρεία που λίγα χρόνια αργότερα κήρυξε πτώχευση, φέρνουν σε θέση κατηγορουμένου τον τότε διοικητή της πρώην Αγροτικής Τράπεζας ( ΑΤΕ ), μέλη του συμβουλίου χορηγήσεων δανείων αλλά και βασικούς μετόχους της δανειολήπτριας εταιρείας SEX FORM.

    Ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς Σωτήρης Τσουβαλάς καλεί σε απολογία συνολικά 13 κατηγορουμένους, με πρώτο τον διοικητή της ΑΤΕ Δημήτρη Μηλιάκο. Κατά περίπτωση κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία ή ηθική αυτουργία σε αυτήν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή άμεση συνέργεια σε αυτό. Το κατηγορητήριο που έχουν να αντικρούσουν είναι ένας μικρός… τόμος, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, περιγράφονται “παρατυπίες στη διαδικασία χορήγησης των δανείων, μη επαρκείς εξασφαλίσεις στην αποπληρωμή τους και αδυναμία των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών να εντοπίσουν τον πραγματικό σκοπό που διατέθηκε μεγάλο μέρος των χρημάτων”.

    Τα δάνεια των 134 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν την τετραετία 2002-2005 στην εταιρεία εσωρούχων-ενδυμάτων, η οποία “βάρεσε” κανόνι το 2008.

    Η έρευνα για χιλιάδες δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας άρχισε το καλοκαίρι του 2015, όταν ο τότε υπουργός Παναγιώτης Νικολούδης διαβίβασε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

    Το πόρισμα αφορούσε στοιχεία για 1.300 ύποπτα δάνεια της ΑΤΕ σε διάφορες εταιρείες, φορείς και ιδιώτες, από το 2000 έως το 2012. Η ζημία για την Τράπεζα, σύμφωνα με το πόρισμα, υπολογιζόταν στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Οι δανειοδοτήσεις της SEX FORM ήταν μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονταν στο πόρισμα του 2015. Από τότε, έχει ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα μόνο για ένα μικρό αριθμό δανείων, είτε με την άσκηση ποινικών διώξεων, είτε με αρχειοθέτηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: H κόκκινη Ferrari του Mr Sex Form και τα δάνεια των 135 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ