• Τράπεζες

    Αποκαλυπτικό: Έτσι ο Μητσοτάκης έπεισε τους τραπεζίτες να παγώσουν τις χρεώσεις – Οι «καυτοί» διάλογοι

    • Έφη Καραγεώργου - Σταύρος Κ. Χαρίτος


    Μία βδομάδα  μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με το οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, το mononews.gr  αποκαλύπτει τους «καυτούς» διαλόγους της συνάντησης.

    Και αν στις κάμερες και τις φωτογραφίες τα χαμόγελα και οι πόζες περίσσευαν,  η αλήθεια είναι ότι η περασμένη  Πέμπτη εξελίχθηκε σε μία πολύ δύσκολη μέρα για τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Κορυφαία πηγή, που μετείχε στη συνάντηση αποκαλύπτει στο mononews.gr ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτηρίζεται για το ήπιο προφίλ του,  άστραψε και βρόντηξε.

    Για τις χρεώσεις στις συναλλαγές με κάρτες έχει χυθεί πολύ μελάνι, και το θέμα σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται λήξαν.

    Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός  εστίασε και στην επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρει στο mononews.gr η ίδια πηγή.

    «Οι τράπεζες δεν θα μείνουν ίδιες, τους είπε. Πάρτε αποφάσεις. Στο επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρετε αλλάζει το σύμπαν. Το digital έχει φέρει νέα δεδομένα και πρέπει να τα ακολουθήσετε. Πρέπει να αλλάξετε για να έχετε συνέχεια».

    «Μην κάνετε το λάθος να αγνοήσετε τις νέες τάσεις. Θα βρεθείτε εκτός. Τρέξτε τα θέματα μετασχηματισμού. Πρέπει να ακολουθήσετε τις εξελίξεις. Να επενδύσετε στα νέα κανάλια υπηρεσιών».

    Οι τραπεζίτες απάντησαν: «Προχωράμε σε επενδύσεις που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2021».

    -Δεν μπορεί να αναπτύσσετε τα  εναλλακτικά κανάλια και την ίδια ώρα να χρεώνετε τους πελάτες σας. Όταν επιβάλεις χρεώσεις, ειδικά για συναλλαγές μέσω internet που έχουν χαμηλό κοστολόγιο, δεν λύνεις το πρόβλημα, αλλά χάνεις τον πελάτη, τους είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Αλλάξτε την πολιτική σας….»

    Σε ότι αφορά τώρα τις προμήθειες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους τραπεζίτες να τις πάρουν πίσω λέγοντας τους: «Δεν είναι δυνατόν να βάζετε έναν συνταξιούχο ή ένα ηλικιωμένο σε μία απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, επειδή δεν υπάρχει ΑΤΜ της τράπεζας του, να πληρώνει κάθε φορά που θέλει να σηκώσει χρήματα 2,5 και 3 ευρώ.  Είναι απαράδεκτο αυτό, πόσο μάλλον όταν η χρέωση επιβάλλεται ακόμα για ανάληψη 20 ευρώ».

    Και πράγματι την επόμενη της συνάντησης  οι τράπεζες, η μία μετά την άλλη ανακοίνωσαν  ότι στις απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν παρουσία με ΑΤΜ,  δεν θα επιβάλλουν προμήθεια στις αναλήψεις.

    Ωστόσο οι τράπεζες αναζητούν το τελευταίο διάστημα τρόπους να ενισχύσουν την  ισχνή κερδοφορία τους. Και οι προμήθειες είναι μία σίγουρη πηγή να εμφανίσουν κέρδη. Ταυτόχρονα στον περιορισμό του κόστους βοηθά και  η συρρίκνωση του δικτύου τους.

    Και εδώ ακριβώς εστιάζεται το οξύμωρο της πολιτικής τους. Από τη μία «φεύγουν» από τις απομακρυσμένες περιοχές –συνήθως μένει μία τράπεζα- και από την επιβάλλουν προμήθειες. Όπως είναι γνωστό, η  προμήθεια 2,5 με 3 ευρώ ανά συναλλαγή για την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, από αυτήν που έχει εκδώσει την κάρτα, επιβλήθηκε  στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τα ισχύοντα στην Ευρωζώνη.

    Οι  τράπεζες όμως από το καλοκαίρι  ανακοίνωσαν ότι θα χρεώνουν με ποσό 5-6 ευρώ την επανέκδοση κάρτας είτε επειδή έληξε (συνήθως λήγουν στην 5ετία), είτε λόγω φθοράς, απώλειας, κλοπής. Ενώ όπως είναι γνωστό οι τράπεζες εισπράττουν προμήθειες και για την αποστολή εμβασμάτων, αλλά και για πληρωμές των ΔΕΚΟ, ή του ΕΝΦΙΑ. Οι χρεώσεις αυτές «παίζουν» ανάλογα με το κανάλι μέσω του οποίου πραγματοποιούνται, υψηλές στο γκισέ, χαμηλότερες στο internet banking.



    ΣΧΟΛΙΑ