• Τράπεζες

    Επιβεβαίωση mononews: Αποφασισμένη να νομοθετήσει ακόμη και μονομερώς για την πρώτη κατοικία η κυβέρνηση

    Μαξίμου


    Την Παρασκευή 22 Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών. Τις τελευταίες ώρες όπως είχε γράψει χθες το απόγευμα το mononews.gr γίνονται συσκέψεις επί των συσκέψεων μεταξύ του υπουργείο Οικονομικών και των εποπτικών θεσμών του τραπεζικού συστήματος, με στόχο με στόχο να βρεθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η «χρυσή τομή» που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να φέρει το νέο πλαίσιο στη Βουλή την Παρασκευή και πριν από το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου.

    Την ίδια ώρα, οι Θεσμοί επιμένουν εμμονικά στις δικές τους θέσεις, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη στον αέρα ακόμη και τα ίδια τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας.

    Τις τελευταίες ώρες, το πήγαινε-έλα στο υπουργείο είναι συνεχές, με μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν με πυρετώδεις ρυθμούς, προκειμένου να κλείσει το συγκεκριμένο θέμα. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να αποφασίσει να νομοθετήσει ακόμη και μονομερώς. Σχετικες πληροφορίες δημοσιεύθηκαν στο mononews.gr από χθες το απόγευμα. 

    Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιάννη Στουρνάρα, ενώ σήμερα βρέθηκαν στο υπουργείο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό κ. Δημήτρης Λιάκος, ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαγιαννάκος, αλλά και εκπρόσωποι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Όπως προαναφέρθηκε, το σχέδιο της κυβέρνησης προσκρούει στη σθεναρή αντίδραση των Θεσμών, η οποία δεν περιορίζεται σε ένα θέμα, αλλά επεκτείνεται σε όλες τις κρίσιμες παραμέτρους του νέου πλαισίου και συγκεκριμένα: στην «περίμετρο» των δανείων που θα αφορά το νέο πλαίσιο, ζητώντας να εξαιρεθούν τα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και στα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, εγείροντας ενστάσεις τόσο σε ό,τι αφορά το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που θα είναι επιλέξιμο για προστασία όσο και σε ό,τι αφορά το ύψος του δανείου.

    Από την πλευρά της κυβέρνησης, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι στόχος είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, μέσα από ένα συνδυασμό «εργαλείων» που θα περιλαμβάνει τόσο την πρόταση της ΤτΕ όσο και την πρόταση που έχει βάλει στο τραπέζι το ΤΧΣ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον αέρα τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέμβαση Κοστέλο για το νέο νόμο Κατσέλη: Πολύπλοκο το σχέδιο- Θα έχει κόστος 800 εκατ. έως το 2022

     



    ΣΧΟΛΙΑ