• Τράπεζες

    Από τον όμιλο Βαρδινογιάννη η μοναδική προσφορά για την IBG

    • NewsRoom
    Βαρδής Βαρδινογιάννης

    Βαρδής Βαρδινογιάννης. Motor Oil


    Η Barniveld Enterprises του ομίλου Βαρδινογιάννη κατέθεσε τη μοναδική προσφορά για την εξαγορά της Επενδυτικής τράπεζας (IBG) στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση των συμμετοχών της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, που διενεργεί η EY ως σύμβουλος της διαδικασίας.

    Η ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έληξε την Παρασκευή, χωρίς τελικώς να επιβεβαιωθεί το αρχικό υψηλό ενδιαφέρον, που είχε προσελκύσει 13 διεθνή και ελληνικά επενδυτικά σχήματα. Στην τελική φάση του διαγωνισμού δεν προσήλθε τελικώς ο κινεζικός όμιλος Fosun, που είχε επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς, αίτημα το οποίο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν έγινε δεκτό. Εκτός της τελικής φάσης του διαγωνισμού βρέθηκαν τελικώς το Fund Elements, η Praxia Bank, το Farallon Capital Management, το Ambrosia Capital, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μεταξύ των ενδιαφερομένων κατά τη φάση της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών.

    H Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος ιδρύθηκε το 2004. Τέσσερα χρόνια αργότερα εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με τη Marfin Ελληνική Χρηματιστηριακή, κίνηση με την οποία η IBG αποκτά έναν σημαντικό τομέα επενδυτικών υπηρεσιών και εξειδίκευσης.

    Το 2007 ενσωματώνεται η εταιρία επενδυτικού χαρακτήρα «Εγνατία Finance», και ένα χρόνο μετά ενσωματώνεται η «Λαϊκή Άτταλος Χρηματιστηριακή» και η IBG αποκτά σημαντικό μέγεθος στο τομέα παροχής υπηρεσιών επενδυτικών συναλλαγών.

    Από το 2012 μέτοχος της IBG είναι η Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα (Cyprus Popular Bank – CPB), τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της οποίας έχουν περάσει στην Αρχή Εξυγίανσης της Κύπρου και τα οποία βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Το 2013, όταν – λόγω του bailout – το σύνολο των εργασιών της της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, η IBG εξαιρέθηκε και παρέμεινε ανεξάρτητο τραπεζικό και χρηματιστηριακό επενδυτικό ίδρυμα. Η IBG συνέχισε όλο αυτό το διάστημα να λειτουργεί αυτόνομα, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις επενδυτικές υπηρεσίες και παράλληλα αναπτύσσοντας δυναμικά υπηρεσίες παροχής τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.

    Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος αποτελεί το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα με ταυτόχρονη τραπεζική και χρηματιστηριακή δραστηριότητα. Εποπτεύεται από την ΤτΕ με πλήρη τραπεζική άδεια και είναι ταυτόχρονα είναι μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου. Διαθέτει υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και χαμηλό βαθμό επισφαλών απαιτήσεων δανείων, αξιοσημείωτο μερίδιο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και απασχολεί συνολικά 186 εργαζόμενους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: H οικογένεια Βαρδινογιάννη διεκδικεί την IBG – Ποιοι είναι οι δύο τελικοί αντίπαλοί της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβα» σε λιανεμπόριο και Μασούτη: Δεσμεύτηκαν η κινητή και ακίνητη περιουσία της Προμηθευτικής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχονται μηνύσεις και αγωγές κατά Κουτσολιούτσου για το «παράπλευρο σκάνδαλο» με τα Παράγωγα της Folli Follie



    ΣΧΟΛΙΑ