• Τράπεζες

    Ανοίγει η διαδικασία (μέσω Egon Zehnder) για την επιλογή CEO στην Εθνική Τράπεζα – Ποια ονόματα ακούγονται

    ΕΤΕ Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα


    Ανοίγει και επίσημα η διαδικασία για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα, με την πρόσληψη της Egon Zehnder (επικεφαλής στην Ελλάδα είναι ο Ανδρέας Γαβριηλίδης)  ως συμβούλου για την έναρξη της διαδικασίας και με τον κ. Παύλο Μυλωνά, ο οποίος ασκεί καθήκοντα CEO στην τράπεζα μετά την αποχώρηση του κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, να είναι ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη συγκεκριμένη θέση.

    Η διαδικασία, πάντως, θα είναι μια διαδικασία ανοιχτή και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ξένες υποψηφιότητες, κάτι που θα φανεί στο προσεχές διάστημα στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα προηγηθεί της τελικής επιλογής.

    Την ευθύνη της διαδικασίας έχει η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων, η οποία και θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, αφού προηγουμένως εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Στην Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων, καθοριστικό ρόλο έχουν τα μέλη που προέρχονται από το εξωτερικό και τα οποία καταλαμβάνουν δύο από τις τέσσερις θέσεις.

    Στην περίπτωση της Εθνικής, τα πρόσωπα-κλειδιά είναι η κ. Μαριάν Όκλαντ από τη Νορβηγία, ως πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση Φραγκιαδάκη, μέσα από διαδοχικές συγκρούσεις με αφορμή, όπως φάνηκε, το «ναυάγιο» της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin.

    Στην Επιτροπή συμμετέχει επίσης ο κ. Κλοντ Πιρέ από το Βέλγιο, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, και η κ. Παναγιώτα Ιπλιξιάν ως εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Σημειώνεται ότι και τα τρία αυτά πρόσωπα μετέχουν επίσης και στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας.

    Σύμφωνα με κύκλους της Εθνικής Τράπεζας, πέραν του κ. Παύλου Μυλωνά, δεν έχουν εκδηλώσει ανοιχτά πρόθεση να είναι υποψήφιοι για τη θέση άλλα ανώτατα στελέχη.

    Την ίδια ώρα, όμως, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για πιθανές «μεταγραφές» από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Από τις εκτός Εθνικής υποψηφιότητες που ακούγονται είναι αυτή του CFO της Alpha Bank κ. Βασίλη Ψάλτη καθώς επίσης και του κ. Θοδωρή Καλαντώνη, σημερινού αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank. Άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία  στις τράπεζες (Eurobank , Εθνική Τράπεζα ) είναι και η σημερινή CEO της ΝΝ κ. Μαριάννα Πολιτοπούλου. 

    Από τη Eurobank φέρεται να είναι και μια τρίτη υποψηφιότητα, αυτή του κ. Κώστα Βασιλείου, γενικού διευθυντή και επικεφαλής τραπεζικής επιχειρήσεων και επενδυτικής τραπεζικής του ομίλου, με πολυετή γνώση σε θέματα χρηματοοικονομικών αλλά και σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εθνική Τράπεζα: Σπάει το φράγμα του 5% στην τιμή από την πώληση δανείων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Ποιος θα αναλάβει νέος CEO; Οι υποψηφιότητες και ο ρόλος του συμβούλου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Εθνική Τράπεζα: Προ των πυλών δημοσιονομική χαλάρωση για πρώτη φορά από το 2010



    ΣΧΟΛΙΑ