• Τράπεζες

    Ανεβάζουν ταχύτητα οι τράπεζες για να πιάσουν τους στόχους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Της Εφης Καραγεώργου
    usain bolt


    Οι πωλήσεις των προβληματικών χαρατοφυλακίων είναι το «κλειδί» για να απαλλαγούν οι ελληνικές τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια και να πιάσουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους. Και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Βέβαια, ο δρόμος που πρέπει να διανύσουν είναι μακρύς, καθώς το ζητούμενο είναι η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού  NPEs συνολικά για τις συστημικές τράπεζες την επόμενη τριετία.

    Οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις αναδεικνύονται σε εργαλείο αιχμής και, σύμφωνα με κορυφαία τραπεζική πηγή, «θα πάμε πιο δυναμικά όταν έρθει και το APS του ΤΧΣ, καθώς η DG Comp αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» μέχρι το τέλος Οκτωβρίου».

    Ωστόσο οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα «τρέχουν» στην κατεύθυνση των τιτλοποιήσεων με πρωταγωνιστή των εξελίξεων την Eurobank, καθώς είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που ολοκληρώνει το σχέδιο μετασχηματισμού και εξυγίανσης του ισολογισμού της με την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων Pillar και Cairo, ύψους 2,5 και 7,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

    Στη νέα Eurobank –όπως έχει γράψει το mononews.gr- θα μεταφερθούν όλα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας καθώς και το senior, το 5% των mezzanine notes και το 5% των junior notes της τιτλοποίησης.

    Το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 αποσκοπεί στη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 16% έως τα τέλη του χρόνου και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2023.

    Ημερομηνία μετασχηματισμού είναι η 30ή Ιουνίου και με βάση το ενημερωτικό δελτίο η διάσπαση θα ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

    Από την πλευρά της η  Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 έχει προχωρήσει στη δημιουργία κοινής εταιρείας με τον σουηδικό όμιλο Intrum στην οποία θα ανατεθεί η διαχείριση κόκκινων δανείων ύψους 26 δισ. ευρώ της τράπεζας καθώς και ακινήτων αξίας 1 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με το προσωπικό της μονάδας καθυστερήσεων (Recovery Business Unit – RBU) της Πειραιώς.

    Η εταιρεία θα ξεκινήσει τη δραστηριότητα της στις 16 Σεπτεμβρίου και θα στελεχωθεί με τους εργαζόμενους  του τμήματος RBU.

    Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν διατηρούν τα πλήρη εργασιακά τους δικαιώματα με προεξάρχον αυτό του τραπεζοϋπαλλήλου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας σχεδιάζει να μεταφέρει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων σε ξεχωριστή εταιρεία (carve out) στην οποία θα μεταφερθεί και προσωπικό της τράπεζας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι στη νέα εταιρεία να μεταφερθούν δάνεια άνω των 10 δισ. ευρώ και να στελεχωθεί με προσωπικό 700 ατόμων – υπάλληλοι που τώρα απασχολούνται στις διευθύνσεις καθυστερήσεων της τράπεζας.

    Το σχέδιο θα τεθεί άμεσα προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξεύρεσης επενδυτή.



    ΣΧΟΛΙΑ