• Real Estate

    Αποκαλυπτικό: Μουρμούρας εναντίον Στουρνάρα στο Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ για την πώληση του οικοπέδου «φιλέτο»

    • Δημήτρης Κόκκορης
    Τράπεζα


    Βαθαίνει το ρήγμα που έχει προκληθεί μέσα στους κόλπους της Τράπεζας της Ελλάδος, εξ αιτίας της «επίμαχης» απόφασης για την πώληση του οικοπέδου «φιλέτου», στο παραλιακό μέτωπο του Παλαιού Φαλήρου. Τόσο η απόφαση όσο και οι ακολουθούμενες διαδικασίες εκποίησης, συνεχίζουν να προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, τείνοντας να μετατραπούν σε… Ανατολικό Ζήτημα για την κεντρική τράπεζα της χώρας.

    Αυτήν τη φορά το πεδίο της αντιπαράθεσης «μεταφέρθηκε» στη Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί έγινε την περασμένη Παρασκευή το Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ. Κάτι που εθιμικά συμβαίνει, με φόντο την έναρξη της Διεθνούς Εκθέσεως.

    Στην προκειμένη περίπτωση όμως, οι αντιτιθέμενες φωνές δεν προήλθαν ούτε από το συνδικάτο των εργαζομένων ούτε και από το Σύλλογο των συνταξιούχων της τράπεζας. Εκείνος «που σήκωσε το γάντι» και τάχθηκε εναντίον της… διοίκησης Στουρνάρα, για την πώληση του ιδιόκτητου ακινήτου της ΤτΕ, ήταν ο Γιάννης Μουρμούρας, ένας εκ των δύο Υποδιοικητών… Μάλιστα, ο Γιάννης Μουρμούρας έδωσε μεγαλύτερο «βάθος» στην έντονη αντίδρασή του, που εκδηλώθηκε μέσα στη συνεδρίαση του 12μελούς Γενικού Συμβουλίου. Διότι ζήτησε εγγράφως την άμεση διακοπή της διαδικασίας πώλησης του οικοπέδου…

    Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο σκηνικό σύγκρουσης, ανάμεσα σε Διοικητική και Υποδιοικητή, που εκ των πραγμάτων αφήνει μετέωρο το ερώτημα για τι είδους κλιμάκωση της έντασης μπορεί να υπάρξει στη συνέχεια.

    Στο Γενικό Συμβούλιο πάντως και απέναντι στις ευθείες βολές Μουρμούρα, ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αμετάπειστος. Δηλώντας ορθά-κοφτά ότι οι διαδικασίες πώλησης του οικοπέδου θα προχωρήσουν.

    «Όπλο» του φαίνεται να είναι τα 7 «ναι» που έχει πάρει η πώληση, από προηγούμενη σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου. Όπου μεταξύ των άλλων μελών, συντάχθηκε μαζί του και ο έτερος Υποδιοικητής Θεόδωρος Μητράκος, αρμόδιος για την ακίνητη περιουσία της τράπεζας και πολιτογραφημένος ως…τοποτηρητής του Σύριζα στην ΤτΕ.

    Από εκείνη τη διαδικασία έγκρισης, ο Γιάννης Μουρμούρας ήταν απών (για λόγους ανειλημμένων υποχρεώσεων) έχοντας όμως καταστήσει γνωστό ότι συντάσσεται με το «όχι» των άλλων 5 μελών. Ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Νίκος Σκορίνης, μέλος της πολιτικής γραμματείας του Σύριζα.

    Όπως όλα δείχνουν, πρόθεση της διοίκησης Στουρνάρα είναι να ολοκληρώσει άμεσα την πώληση του οικοπέδου. Πριν από τις 27 Σεπτεμβρίου, όταν και έχει οριστεί να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο Σύλλογος των συνταξιούχων, ζητώντας την αποτροπή της εκποίησης του ακινήτου.

    Η αύξηση του τιμήματος και οι βολές από το συνδικάτο

    Στο Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, έγινε γνωστό ότι βελτιώθηκε το αρχικό τίμημα των 12,556 εκατ. ευρώ, που είχε προσφέρει η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Golden Horizon. Η οποία κέρδισε το διαγωνισμό για το οικόπεδο των 4,5 στρεμμάτων που βρίσκεται στη Λεωφόρο Ποσειδώνος 47-49 και δίνει τη δυνατότητα οικοδόμησης 10,9 χιλιάδων τ.μ.

    Γεγονός που αντιμετωπίζεται με θυμηδία από το Σύλλογο των εργαζομένων στην τράπεζα, ο οποίος με χθεσινή του ανακοίνωση, αναφέρει:

    «Κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της 6/9/2019 ανακοινώθηκε με έκδηλη ικανοποίηση ότι επετεύχθη αύξηση του τιμήματος κατά το «συγκλονιστικό» ποσό των 144.000 €, ήτοι 1,1% επί του αρχικού τιμήματος. Προφανώς ο θρίαμβος αυτός προέκυψε ως αποτέλεσμα «ηρωικής διαπραγμάτευσης» με την ενδιαφερόμενη εταιρία.

    Είναι αυτονόητο ότι το τίμημα παραμένει μετριότατο με βάση κυρίως τη γενικότερη έντονα αυξητική τάση των τιμών που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων, όπως πιστοποιείται και από τα πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, με την περιοχή του Π. Φαλήρου να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις. Ως εκ τούτου, είναι τουλάχιστον οξύμωρο η ίδια η Τράπεζα να εμφανίζεται ως επισπεύδουσα να πουλήσει το δικό της οικόπεδο.

    Επιπρόσθετα, τα πρακτικά της Επιτροπής, υπό την προεδρεία του Υποδιοικητή κ. Θ. Μητράκου που εισηγήθηκε την πώληση, δεν παρουσιάστηκαν ούτε κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΓΣ καθώς φαίνεται ότι αγνοείται η τύχη τους.

    Παρά ταύτα η Διοίκηση, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία για την άμεση ολοκλήρωση της πώλησης.»

    Καταληκτικά η ανακοίνωση του συνδικάτου, πρόεδρος του οποίου είναι ο Ευάγγελος Γερανιωτάκης, επισημαίνει:

    «Η σπουδή της Διοίκησης να «τελειώνει» με το θέμα άρον – άρον, παρά τις τεκμηριωμένες ενστάσεις του Συλλόγου αλλά και μελών της Διοίκησης και του Γενικού Συμβουλίου ως προς τη διαδικασία πώλησης, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, ιδιαίτερα ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων του Συλλόγου Συνταξιούχων. Η τακτική αυτή της Διοίκησης είναι πλέον ακατανόητη και προκλητική τόσο προς τους ασφαλισμένους της Τράπεζας όσο και προς το θεσμό της δικαιοσύνης.»

    Γεύμα με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα

    Βέβαια, το Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ μπορεί να είχε εντάσεις, αλλά η συνέχεια ήταν σαφώς πιο εκτονωτική, καθώς ακολούθησε το καθιερωμένο γεύμα Στουρνάρα προς τους συμβούλους. Για ψαροφαγία στο «7 θάλασσες», όπου φαίνεται να επικράτησε νηνεμία.

    Εκεί άλλωστε παρέστη και ο Υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Στη σύντομη ομιλία του, ο Υπουργός, αφού εξήρε τον ρόλο της Τραπέζης της Ελλάδος στην εθνική οικονομία, δήλωσε εμφατικά ότι σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της και δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία και στο έργο της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να σχολιάσει απόψεις και θέσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Με άλλα λόγια, διαμετρικά αντίθετος με τα ατοπήματα που κυριάρχησαν επί κυβερνήσεων Σύριζα…



    ΣΧΟΛΙΑ