• Τράπεζες

    Αναζωπυρώνεται η αγορά στεγαστικής πίστης – Τα οφέλη από τα δάνεια σταθερού επιτοκίου που προωθούν οι τράπεζες


    Σε επίπεδο ακόμη και κάτω από ένα μέσο ενοίκιο, διαμορφώνεται σήμερα η δόση ενός στεγαστικού δανείου, ευνοώντας την αναζωπύρωση της αγοράς στεγαστικής πίστης που έχει αρχίσει ήδη να διαφαίνεται και αναπτύσσεται με ρυθμό 40% ετησίως.

    Τα νέα στεγαστικά δάνεια που προωθούν όλες οι τράπεζες με σταθερό επιτόκιο μακράς διάρκειας 10, 20 και 25 ετών, καθιστούν πλέον ελκυστική την αγορά κατοικίας για ένα μέσο νοικοκυριό, αφού διαμορφώνουν τη μέση μηνιαία δόση ακόμη και κάτω από 600 ευρώ περίπου.

    Η μέση μηνιαία δόση είναι ευθέως ανταγωνιστική με το επίπεδο ενός μέσου ενοικίου για ένα διαμέρισμα π.χ. κατασκευής μετά το 2000 και επιφάνειας 90 τ.μ. – 110 τ.μ., σε περιοχές των ανατολικών, βορείων και νοτίων προαστίων, το κόστος ενοικίασης του οποίου έχει εκτιναχθεί και διαμορφώνεται από 650 ευρώ έως 850 ευρώ.

    Η άνοδος των τιμών στα ενοίκια την τελευταία διετία, που ειδικά στην περιοχή του ευρύτερου κέντρου της πρωτεύουσας φθάνει έως και το 30%, ευνοεί τη στροφή στην απόκτηση κατοικίας από νέα νοικοκυριά, ενώ το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων επιτρέπει στις τράπεζες τη διάθεση στεγαστικών δανείων με ιδιαίτερα ελκυστικό επιτόκιο που διαμορφώνεται στο 3% – 4% για ένα μέσο δάνειο 100.000 ευρώ, ανάλογα και με τη σχέση του πελάτη με την τράπεζα και το ποσοστό ίδιας χρηματοδότησης.

    Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, τα αιτήματα για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου παρουσίασαν την προηγούμενη χρονιά αύξηση κατά 50% σε σχέση με το 2018 και διαμορφώθηκαν στις 30.000 από 20.000 το 2018.

    Αντίστοιχα οι νέες εκταμιεύσεις για στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκαν το 2019 κοντά στα 500 εκατ. ευρώ έναντι 350 εκατ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας άνοδο κατά 40% για τρίτη συνεχή χρονιά και μετά από μακρά περίοδο απραξίας στην αγορά της στεγαστικής πίστης.

    Αν και τα μεγέθη αυτά σε τίποτα δεν θυμίζουν την εποχή της έκρηξης του τραπεζικού δανεισμού, όταν η αγορά των στεγαστικών δανείων κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι μηνιαίες εκταμιεύσεις ξεπερνούσαν ακόμη και τα ετήσια επίπεδα του σημερινού δανεισμού, δημιουργούν εντούτοις αισιοδοξία για την επανάκαμψη της ζήτησης και μάλιστα με ορθολογικό τρόπο χωρίς τις υπερβολές του παρελθόντος.

    Την αναζωπύρωση της αγοράς στεγαστικής πίστης ευνοεί η πολιτική των τραπεζών με την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτημάτων για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου που οδήγησε το 2019 στην έγκριση ενός στα δύο αιτήματα. Αναγκαίος όρος είναι η χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια από την πλευρά των νοικοκυριών του 30% της δαπάνης για την αγορά κατοικίας, καθώς η χρηματοδότηση από την τράπεζα καλύπτει πλέον το 70% της αξίας του ακινήτου.

    Σύμφωνα με στοιχεία από τράπεζες ο μέσος όρος του αιτούμενου δανείου ανέρχεται στις 70.000 ευρώ για αγορά συνολικής αξίας 100.000 ευρώ και με μέση διάρκεια 25 ετών. Τα δύο στα τρία στεγαστικά δάνεια αφορούν αγορές νέων κατοικιών (κυρίως πρώτης κατοικίας) και μόνο ένα στα τρία αφορά ανέγερση, αποπεράτωση, επέκταση ή επισκευή κατοικίας. Η μέση ηλικία των δανειοληπτών ανέρχεται σε 45 έτη, ενώ δύο στα τρία δάνεια δίνονται σε δανειολήπτες από 30 έως 50 ετών και ένας στους δέκα είναι κάτω από 30 ετών.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το επιτόκιο αποτελεί το βασικό κριτήριο επιλογής Τράπεζας για τους αιτούντες στεγαστικό δάνειο για αγορά κατοικίας μίας και αυτό συνδέεται άμεσα με την μηνιαία δόση.

    Αντίθετα οι πελάτες που αγοράζουν ακίνητο για επενδυτικούς λόγους συνδέουν το επιτόκιο με το κόστος του δανείου τους και κατά συνέπεια με την συνολική αξία της επένδυσης τους.



    ΣΧΟΛΙΑ