• Τράπεζες

    Alpha Bank: Σε συνομιλίες με Pimco και Cerberus για την πώληση του Galaxy

    Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Σε συνομιλίες με τουλάχιστον 5 αμερικανικά επενδυτικά funds, συμπεριλαμβανομένων των Cerberus και PIMCO, βρίσκεται η Alpha Bank, σε μια νέα προσπάθεια να απαλλαγεί από ένα χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ (11,3 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters.

    Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο, Galaxy, το οποίο αποτελείται από δάνεια λιανικής αξίας 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και δάνεια μικρομεσαίους και μεγάλους εταιρικούς πελάτες αξίας 3 δισ. ευρώ, ανέφερε η πρώτη πηγή.

    Η Alpha Bank,  θα μπορούσε να κερδίσει 400 εκατομμύρια έως 500 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση, δήλωσε η δεύτερη πηγή.

    Η Alpha ξεκίνησε τη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την πώληση της πλατφόρμας εξυπηρέτησης δανείων Cepal, στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά διέκοψε τις διαπραγματεύσεις καθώς ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Η τράπεζα έχει ζητήσει από τους υποψηφίους να υποβάλουν προσωρινές προσφορές έως τις 29 Ιουνίου, ανέφερε η δεύτερη πηγή.

    Η Bain Capital Credit και η Apollo εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετέχουν στη μάχη, μαζί με την αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Centerbridge, η οποία πρόσφατα συμφώνησε να πουλήσει να πουλήσει στην Alpha το μερίδιό της 60% που είχε στην Cepal.

    Η πώληση όπως αναφέρει το Reuters αποτελεί την πιο σημαντική προσπάθεια ελληνικής τράπεζας να καθαρίσει τον ισολογισμό της από τα κόκκινα δάνεια, καθώς η κρίση του κοροναϊού ανάγκασε τα πιστωτικά ιδρύματα να θέσουν σε αναμονή τα σχέδιά τους.

    Εάν  επιτευχθεί η συμφωνία θα μπορούσε να αναζωογονήσει τις τράπεζες στο θέμα της διάθεσης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL).

    Η Alpha Bank στοχεύει να υπογράψει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε η πρώτη πηγή. Η διαδικασία αναμένεται να κερδίσει δυναμική μετά το καλοκαίρι και να κλείσει το τέταρτο τρίμηνο.

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είναι πιθανό να ακολουθήσει με την πώληση του χαρτοφυλακίου της Frontier, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζει δύο τιτλοποιήσεις NPL συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφεραν οι πηγές.



    ΣΧΟΛΙΑ