• Τράπεζες

    Ισχυρό ενδιαφέρον και ηχηρά ονόματα για την τιτλοποίηση της Alpha Bank

    Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Μάχη γιγάντων μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων προεξοφλείται ότι θα υπάρξει για την τιτλοποίηση μαμούθ της Alpha Bank του χαρτοφυλακίου Galaxy που περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια έως 12 δις ευρώ με παράλληλη πώληση της εταιρείας διαχείρισης Cepal, που θα περάσει στην πλήρη κυριότητα της Τράπεζας.

    Στο διαγωνισμό που ξεκίνησε και επίσημα με τη διάθεση στους επενδυτές του teaser της συναλλαγής, αναμένεται ότι θα συρρεύσουν μεγάλα ονόματα της επενδυτικής κοινότητας, όπως το Apollo, η Bain Capital, το Cerberus, το Lonestar, η Pimco κ.α.

    Ανοιχτό είναι το κατά πόσο στο διαγωνισμό θα προσέλθει το επενδυτικό κεφάλαιο Centerbridge που έχει συμφωνήσει τη μεταβίβαση του ποσοστού που διαθέτει στη Cepal στην Alpha Bank, απόφαση που ενδέχεται να σηματοδοτεί τη μη συμμετοχή του στην τιτλοποίηση, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις μπορεί να πρόκειται απλώς για μια κίνηση τακτικής, προκειμένου να «λύσει» τα χέρια της διοίκησης της Alpha Bank για την απρόσκοπτη υλοποίηση της τιτλοποίησης.

    Ζητούμενο είναι επίσης η συμμετοχή της Fortress, που μετά την εξαγορά του 80% της FPS από τη Eurobank και την ανάληψη του χαρτοφυλακίου Cairo ύψους 7,5 δις ευρώ, έχει «πατήσει» ισχυρό πόδι στην ελληνική αγορά και δεν θα επιδιώξει την εξαγορά και μιας δεύτερης εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, ανάλογου μεγέθους της FPS.

    Το μέγεθος της τιτλοποίησης που επιχειρεί η Alpha Bank – πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που θα έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη – προεξοφλεί το συνασπισμό δυνάμεων ακόμη και μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Πολλώ δεν μάλλον προεξοφλεί την πληρωμή υψηλού τιμήματος, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 800 εκατ. ευρώ. Αυτό γιατί όπως έχει ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Βασίλης Ψάλτης, η Alpha Bank θα διαθέσει στους επενδυτές το 95% του mezzanine τμήματος του ομολόγου που θα εκδοθεί στο πλαίσιο της τιτλοποίησης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε σημαντικό τμήμα της τιτλοποίησης των 12 δις ευρώ.

    Όπως έχει ανακοινώσει άλλωστε η διοίκηση, η Τράπεζα θα συμμετάσχει στο μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων, τον Ηρακλή, για το senior τμήμα των ομολόγων, το οποίο έχει προσδιορίσει στα 3,7 δις ευρώ, διεκδικώντας ισόποση εγγύηση. Για τη συμμετοχή της στον Ηρακλή, η Alpha Bank έχει ήδη αναθέσει σε credit agency την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου για το οποίο θα αιτηθεί την εγγύηση του δημοσίου, με στόχο να εξασφαλίσει βαθμολογία BB- , που είναι απαραίτητη προκειμένου το δημόσιο να εγγυηθεί το senior τμήμα του ομολόγου που θα εκδοθεί.

    Με βάση το χρονοδιάγραμμα της τιτλοποίησης οι μη δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές θα υποβληθούν στα τέλη Μαρτίου, ενώ η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τοποθετείται στα τέλη Ιουνίου με στόχο, η συμφωνία να κλείσει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Με παράλληλες διαδικασίες θα υλοποιηθεί και το carve out, δηλαδή η απόσχιση της διεύθυνσης καθυστερήσεων και η μεταφορά προσωπικού 800 ατόμων στη Cepal, η οποία θα έχει προηγουμένως περάσει στην πλήρη κυριότητα της Alpha Bank.



    ΣΧΟΛΙΑ