Τράπεζες

Alpha Bank: Μπαράζ επαφών με επενδυτές για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy

Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


Σειρά επαφών με επενδυτές για την επανεκκίνηση της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Galaxy, που είχε παγώσει λόγω Covid ξεκίνησε ήδη η διοίκηση της Alpha Bank.

Το πρώτο ραντεβού έγινε την Παρασκευή με τη Wood, ενώ τη σκυτάλη των επαφών μέσω τηλεδιάσκεψης παίρνει την προσεχή Τρίτη η BAML για να ακολουθήσει τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Τράπεζας έχει αποστείλει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές την πρόσκληση και οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένονται εντός του δεύτερου τριμήνου. Αν και είναι ακόμη πρόωρο για ασφαλή συμπεράσματα το ενδιαφέρον σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ατονίσει και η λίστα των ενδιαφερόμενων επενδυτών έχει διευρυνθεί. Η ανανέωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλά και το εύρος της τιμολόγησης βάσει της οποίας αξιολογούνται τα ελληνικά assets, θα αποτυπωθεί κατά το στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, που αναμένονται το δ’ τρίμηνο του έτους.

Η διοίκηση της Alpha Bank που καθ’ όλη την περίοδο του lockdown της οικονομίας είχε επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στην υλοποίηση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Galaxy, έχει ολοκληρώσει σε σημαντικό βαθμό την προεργασία, με τη δημιουργία των SPVs στα οποία θα μεταφερθούν τα δάνεια υπό τιτλοποίηση.

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει επίσης η διαδικασία απόσχισης (hive down) της Τράπεζας, με στόχο να ολοκληρωθεί επίσης στα τέλη του 2020. Η κίνηση εξυπηρετεί την αποφυγή ενεργοποίησης της συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, λόγω της ζημιάς από την τιτλοποίηση. Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται άλλωστε να έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά του 60% της εταιρείας διαχείρισης Cepal από την Centerbridge, προκειμένου η πώληση της εταιρείας να αποτελέσει μέρος της συναλλαγής.

Η διοίκηση της Τράπεζας έχει αναθέσει στο διεθνή οίκο αξιολόγησης DBRS την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων που είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στο μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της συναλλαγής.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, το αίτημα ένταξης της τιτλοποίησης στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής, θα υποβληθεί το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με στόχο η συναλλαγή να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η αξία των υπό τιτλοποίηση δανείων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο Galaxy είχε προσδιοριστεί στα 12 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε η διοίκηση της Alpha Bank κατά την ενημέρωση των επενδυτών, έμφαση σε πρώτη φάση θα δοθεί στην τιτλοποίηση δύο χαρτοφυλακίων με εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 7,6 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται ένα χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων αξίας 1,9 δισ. ευρώ και ένα χαρτοφυλάκιο λιανικής αξίας 5,7 δισ. ευρώ, ενώ μέρος της τιτλοποίησης αποτελεί και ένα τρίτο χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων αξίας 3 δισ. ευρώ, αναπροσαρμόζοντας τη συνολική αξία των υπό τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων στα 10,6 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της Τράπεζας δρομολογεί παράλληλα τη μεταβίβαση δύο μικρότερων χαρτοφυλακίων. Το πρώτο αφορά καταναλωτικά δάνεια ύψους 900 εκατ. ευρώ και το δεύτερο δάνεια leasing αξίας 200 – 300 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το στόχο για τη μείωση των κόκκινων δανείων λίγο κάτω από τα 12 δισ. ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ