• Τράπεζες

    Alpha Bank: Προχωρά σε έκδοση ομολόγου – Επαφές σε Λονδίνο και Μιλάνο

    Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Στο Λονδίνο και το Μιλάνο η Alpha Bank ξεκίνησε τις επαφές με επενδυτές για την έκδοση ομολόγου Tier II.

    Από σήμερα και μέχρι και την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, ο CFO, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, επικεφαλής της ομάδας στελεχών της τράπεζας, έχει ξεκινήσει τις παρουσιάσεις στα κλαμπ των επενδυτών.

    Η τράπεζα στοχεύει στην έκδοση ομολόγου ύψους 500- 800 εκατ. ευρώ. Ηδη από τον περασμένο Νοέμβριο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου 2019, η διοίκηση της τράπεζας είχε ενημερώσει ότι προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση με ανώτατο ύψος τα 800 εκατ. ευρώ.

    Το συγκεκριμένο ομόλογο εκδίδεται για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL, σύμφωνα με την οδηγία BRRD για την εξυγίανση των τραπεζών, και αφορά την ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων.

    Την ίδια ώρα η Alpha Bank «τρέχει» τις διαδικασίες για την τιτλοποίηση δανείων ύψους 12 δισ. ευρώ -project Galaxy- και τη συμμετοχή της στο σχέδιο Ηρακλής, για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Η ομάδα Παπαγαρυφάλλου στους επενδυτές σε Λονδίνο –Τρίτη και Τετάρτη- και στο Μιλάνο όπου θα βρίσκεται την Πέμπτη, θα παρουσιάσει και το σχέδιο στρατηγικού μετασχηματισμού της Alpha Bank, το οποίο εστιάζει:

    -Στο project Galaxy και τη συμμετοχή στο σχέδιο Ηρακλής. Ο στόχος είναι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας το 2022 να έχει υποχωρήσει στο 10% από το 44% που βρισκόταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

    -Στην χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με 14 δις ευρώ –με τα 12 δισ. ευρώ να αφορούν εταιρικά δάνεια.

    -Τον περιορισμό των εξόδων κατά 120 εκατ. ευρώ την περίοδο 2019-2022, αλλά και την περαιτέρω μείωση του δικτύου καταστημάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ