• Τράπεζες

    Alpha Bank: Ολοκληρώνεται η μεταφορά του προσωπικού στη Cepal-Την προσεχή εβδομάδα η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Yπερβαίνει το 90% το ποσοστό των εργαζομένων της Alpha Bank που έχει αποδεχθεί να μεταφερθεί στην εταιρεία διαχείρισης Cepal στο πλαίσιο της υλοποίησης του project Galaxy, που υλοποιεί η διοίκηση της Τράπεζας.

    Υπενθυμίζεται ότι στη Cepal μεταφέρονται οι Διευθύνσεις Καθυστερήσεων Retail και Wholesale καθώς επίσης και των Περιφερειακών Κέντρων ανά την Ελλάδα και σύμφωνα με το στόχο 800 περίπου υπάλληλοι αναμένεται να αποχωρήσουν έως τα τέλη του χρόνου από την Τράπεζα. Το προσωπικό που θα μεταφερθεί στη Cepal θα προστεθεί στους 300 υπαλλήλους που εργάζονται ήδη στη Cepal, η οποία θα πωληθεί σε ποσοστό έως και 100% στον επενδυτή που θα αναδειχθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Galaxy, συνολικής αξίας 10,8 δις ευρώ.

    Το προσωπικό που θα αποχωρήσει θα λάβει χρηματική παροχή ύψους 10 μικτών μισθών, με ελάχιστο όριο τις 25.000 ευρώ και θα διατηρήσει πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα καθώς και τις λοιπές παροχές.

    Η μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) της Alpha Bank στην Cepal αποτελεί βασικό στάδιο της μεγάλης συναλλαγής Galaxy που υλοποιεί η Τράπεζα, η οποία βρίσκεται πλέον στον τελικό κύκλο διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

    Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank συνεδριάζει την προσεχή με θέμα την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση ύψους 10,8 δις ευρώ και την πώληση της Cepal.

    Η μάχη διεξάγεται μεταξύ δύο υποψηφίων, δηλαδή της αμερικανικής Pimco, που είναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως και του επίσης αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Davidson Kempner και στόχος είναι η συναλλαγή να κλείσει έως τα τέλη του χρόνου.

    Να σημειωθεί ότι για την Pimco, που έχει ήδη εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο Pillar αξίας 2 δις ευρώ της Eurobank, το Galaxy της Alpha Bank συνιστά πρόκληση έτσι ώστε να αποκτήσει κρίσιμη μάζα στην ελληνική αγορά. Παρουσία στην ελληνική αγορά, όπως άλλωστε και σε αυτές της Ευρώπης, έχει και το αμερικανικό fund Davidson Kempner που πρόσφατα πλειοδότησε στον διαγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του χαρτοφυλακίου Nemo μεικτής λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ περίπου. Την ίδια περίοδο, μέσω του servicer Prelios που της ανήκει στην Ιταλία, υπέγραψε συμφωνία και με την ιταλική Intesa για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου συνολικού ύψους 10 δις ευρώ, περιλαμβανομένης της απόκτησης χαρτοφυλακίου ύψους 3 δις ευρώ.

    Από την 1η Δεκεμβρίου 2020, το σύνολο της διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων της Τράπεζας περνάει στη Cepal, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για την εταιρεία ώστε να αναδειχθεί στον ισχυρότερο, με όρους χαρτοφυλακίων υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητο servicer μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά. Το σύνολο των δανείων υπό διαχείριση θα ανέλθει, μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, σε 33 δις ευρώ, τοποθετώντας τη Cepal στον ευρωπαϊκό χάρτη ως μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης.

    Μέσω της συναλλαγής η τράπεζα επιδιώκει να μειώσει τον δείκτη των κόκκινων δανείων (NPLs) στην Ελλάδα από το 29% στο 13%, ενώ ο δείκτης NPEs θα περιοριστεί στο 24% από 43,5% που ήταν στο τέλος του α΄ εξαμήνου. Αντίστοιχα, το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας θα περιοριστεί από τα 21,2 δις ευρώ στα 11 δις ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Η εξυγίανση θα προέλθει από τη μείωση κατά 62% των NPEs, κατά 65% των καταγγελμένων δανείων και κατά 75% των δανείων λιανικής που έχουν ενταχθεί σήμερα στον νόμο Κατσέλη.

    Η Cepal άνοιξε τη σχετική αγορά στην Ελλάδα, καθώς ήταν η πρώτη εταιρεία που αδειοδοτήθηκε το 2017 από την Τράπεζα της Ελλάδος υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο. Με την πώληση των μετοχών της σε διεθνή επενδυτή, το πρωτοποριακό για την εποχή του εγχείρημα περνάει σε νέα φάση ανάπτυξης, δικαιώνοντας τους ιδρυτές μετόχους, μεταξύ των οποίων και η Alpha Bank.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Η συμφωνία για τη μεταφορά προσωπικού στη Cepal

    Alpha Bank: Όλα έτοιμα για την ανακοίνωση της short list για το project Galaxy – Ποιοι επενδυτές έχουν προβάδισμα

    Alpha Bank: Από Pimco και Davidson Kempner οι δεσμευτικές προσφορές για το project Galaxy

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ