• Τράπεζες

    Alpha Bank: Πιάνεται-δεν πιάνεται ο στόχος για την εθελούσια

    Alpha Bank


    Πεντακόσιοι εργαζόμενοι της Alpha Bank έσπευσαν την πρώτη εβδομάδα να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της τράπεζας και να «κλειδώσουν» έτσι το πρόσθετο bonus του 5%, που μπορεί να φτάσει και στις 7.500 ευρώ.

    Το πρόγραμμα θα «τρέχει» μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουνίου και στόχος είναι οι συμμετοχές να ξεπεράσουν τις 1.000. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων θα διαμορφωθεί στα 750-800 άτομα.

    Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα εθελούσιας της Alpha Bank είναι ανοικτό σε όλο το προσωπικό και το μέγιστο ποσό της αποζημίωσης, μαζί δηλαδή με τις προσαυξήσεις αποχώρησης και τα bonus, δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι 500 εργαζόμενοι που δήλωσαν συμμετοχή την πρώτη εβδομάδα προέρχονται από τις τράπεζες Ιονική, Εμπορική και πρώην Πίστεως.

    Στην πλειοψηφία τους είναι υπάλληλοι που «εγκλωβίστηκαν» με τον νόμο Κατρούγκαλου (καθώς δεν είχαν το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν με το παλαιό καθεστώς), αλλά πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τους δίνει πλέον τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με 25 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας (το 2016), ακόμη κι αν δεν είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους όταν ψηφίστηκε ο παραπάνω νόμος, όπως έχει γράψει το mononews.gr.

    Χρήση του προγράμματος της εθελούσιας έχουν κάνει στην πλειοψηφία τους και οι εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση κλάδους τεχνικών και κλητήρων. Πρόκειται για περίπου 40 εργαζόμενους, η συμμετοχή των οποίων στο πρόγραμμα την πρώτη βδομάδα τους έδινε πρόσθετο bonus 20%.

    Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν από την 1/1/ 2015, και τους εργαζόμενους στο δίκτυο των Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, όπου υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό.

    Να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι που θα κάνουν χρήση της εθελούσιας θα καλύπτονται ασφαλιστικά από το ομαδικό πρόγραμμα της τράπεζας για δύο έτη και θα διατηρήσουν ορισμένα προνόμια στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

    Το τελικό ποσό που θα λάβουν όσοι αποχωρήσουν περιλαμβάνει: α) Τη νόμιμη αποζημίωση, όπως προκύπτει με βάση τις τακτικές αποδοχές μηνός Μαΐου 2018 προσαυξημένες κατά 14/12 και τα συμπληρωμένα έτη υπηρεσίας, β) τα κίνητρα αποχώρησης και γ) τις ειδικές προσαυξήσεις.

    Τη μεγαλύτερη προσαύξηση αποδοχών που είναι 50%, θα λάβουν όσοι είναι 45-50 ετών. Για όσους είναι 58 ετών και άνω, η προσαύξηση είναι  25%,  μεταξύ 51 με 57 ετών, κατά 35%, για τις ηλικίες μεταξύ 40 με 44, κατά 45%, για εργαζόμενους   μεταξύ 30 με 39 ετών, κατά 30% και για όσους είναι κάτω από 29 ετών, κατά 10%.

    Οι εργαζόμενοι έχουν δύο επιλογές: είτε να λάβουν  εφάπαξ  αποζημίωση είτε να λάβουν 3ετή άδεια, όπου θα λαμβάνουν το 60% των αποδοχών τους, χωρίς να πηγαίνουν στη δουλειά, και θα αποχωρούν στη συνέχεια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δάφνη Κωστοπούλου: Ένα μεγάλο ταλέντο στη ζωγραφική και όχι στις τράπεζες σαν τον πατέρα της, τον Mr. Alpha Bank

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Γκάζι» στις πωλήσεις κόκκινων δανείων πατούν οι τράπεζες μετά τον νέο όρο του SSM: «Κατεβάστε στο 20% τα NPEs μέχρι το 2021»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στην «κόκκινη γραμμή» της πιστοληπτικής διαβάθμισης το ομόλογο της BF. «Δεμένη» με… μνημονιακούς όρους η εταιρεία της οικογένειας Μπιθαρά



    ΣΧΟΛΙΑ