• Τράπεζες

    Alpha Bank: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το ομόλογο Tier II, ύψους €500 εκατ.

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, όπως καταγράφηκε τη χθεσινή πρώτη μέρα του road show της Alpha Bank, η οποία βγαίνει στις αγορές για την έκδοση ομολόγου Tier II, ύψους 500 εκατ ευρώ.

    Το road show συνεχίζεται και σήμερα από το πρωί, ενώ το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την Πέμπτη 4 Μαρτίου, με τις προβλέψεις να θέλουν υπερκάλυψη της έκδοσης και ελκυστικό επιτόκιο.

    Οι βάσεις που «έκτισε» από πέρυσι ο επικεφαλής της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης, στην διά ζώσης επικοινωνία που είχε με επενδυτές σε Λονδίνο και Παρίσι, ήταν ισχυρές και συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιασκέψεων, λόγω της πανδημίας.

    Χθες η Alpha Bank, λίγες μέρες μετά το deal με την Davidson Kempner για το project Galaxy και την Cepal, ανακοίνωσε πως βγαίνει στις αγορές. Η έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ ευρώ, θα ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της τράπεζας αλλά και θα διαφοροποιήσει τη σύνθεσή τους, όπως είναι ο κανόνας σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, βελτιώνοντας την κεφαλαιακή απόδοση για τους μετόχους της Alpha Bank.

    Ενδεικτικό είναι ότι η έκδοση στηρίζεται από ένα πολύ ισχυρό syndicate επενδυτικών τραπεζών (JPMorgan, Goldman Sachs, Citi, Nomura και Barclays ως Joint Lead Managers), που αποτυπώνει ακριβώς το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για την Alpha Bank, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner για το Galaxy.

    Μάλιστα στην συμφωνία για το Galaxy, την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων ύψους 10,8 δισ ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή NPEs στην Ελλάδα και η 2η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, αναφέρθηκαν όλα τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία. Η συμφωνία οδήγησε σε υπεραπόδοση της τιμής της μετοχής (από την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου), ενώ σε πρόσφατο report της η Axia Ventures δίνει συντηρητική τιμή στόχο τα 2,4 ευρώ ανά μετοχή.

    Όπως είναι γνωστό η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Davidson Kempner, απόκτησε το 51% των mezzanine και junior ομολόγων του χαρτοφυλακίου Galaxy και το 80% της Cepal Holdings. Τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία – Financial Times, Reuters, Bloomberg- μετά την ανακοίνωση του deal, έκαναν λόγο για «συναλλαγή ορόσημο» με πολλαπλά οφέλη για την Alpha Bank αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν γένει. Τα διεθνή δημοσιεύματα μεταξύ των άλλων σημείωναν πως: η Alpha Bank διαθέτει τα καλύτερα δυνατά εχέγγυα για την παροχή νέων χρηματοδοτήσεων, παρέχοντας την στήριξη που τόσο πολύ χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία.

    Alpha Bank: Διπλασιάζουν(!) σχεδόν την τιμή στόχο οι αναλυτές της AXIA – Πάνω από 200% το περιθώριο ανόδου

    Alpha Bank: «Ψήφος εμπιστοσύνης» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης στον απόηχο του deal με την Davidson Kempner

     



    ΣΧΟΛΙΑ