• Τράπεζες

    Άλλαξε χέρια το… 14,5% της Alpha Bank μέσα σε 17 συνεδριάσεις – Τα ηχηρά μηνύματα των αγοραστών για την ΑΜΚ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να «σκουπίζουν» την προσφορά που βγαίνει στην Alpha Bank δίνουν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον στο ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» που ασκείται για την τιμή της μετοχής στο χρηματιστηριακό «ταμπλό».

    Οι κινήσεις αυτές μεταφράζονται σε έμπρακτη στήριξη της επικείμενης κεφαλαιακής αύξησης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί την τράπεζα στη «νέα εποχή» της πολύπλευρης αναβάθμισης του ρόλου της στο ευρύτερο τοπίο της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

    Στις 17 τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις  οι μετοχές που έχουν αλλάξει χέρια αντιστοιχούν στο 14,5% της Alpha Bank. Αρχής γενομένης από τις 24 Μαΐου, όταν το «χαρτί» επέστρεψε άμεσα στην τιμή του ενός ευρώ, έπειτα από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκάλεσαν οι αρχικές αναφορές για την ΑΜΚ. Με τους τότε βίαιους πωλητές να έχουν μπει στο  μικροσκόπιο των ελέγχων των εποπτικών αρχών της κεφαλαιαγοράς.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο συνολικός συναλλακτικός όγκος που έχει γίνει στην Αlpha Bank από τις 24 Μαΐου έως και χθες, είναι 224,3 εκατ. «κομμάτια». Από τις συναλλαγές αυτές μόνο ένα μικρό τμήμα ( της τάξεως του 10-15%) εκτιμάται ότι αποτελεί ενδοσυνεδριακές αγοραπωλησίες. Τα υπόλοιπα «χαρτιά» που έχουν προσφερθεί, απορροφήθηκαν είτε από χαρτοφυλάκια παλαιών, είτε νέων μετόχων που επιζητούν να έχουν παρουσία στην αύξηση κεφαλαίου, μέχρι του ποσού των 800 εκατ. ευρώ.

    Η δυναμική των αγοραστών στο «ταμπλό»

    Η δυναμική των αγοραστών σε αυτές τις τελευταίες 17 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις έχει οδηγήσει τη μετοχή από το 1 ευρώ στο 1,149 όπου έκλεισε χθες, με ημερήσιες απώλειες 2,63%. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι από τη μέχρι τώρα «συμπεριφορά» της μετοχής δεν φαίνεται να διακυβεύεται η κυρίαρχη αίσθηση της ΑΜΚ στο 1 ευρώ, ως τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Κάτι που βέβαια μένει να διακριβωθεί και στη πράξη από τη ροή των εξελίξεων στις αμέσως επόμενες μέρες. Με ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο αυτό του καθορισμού της ημερομηνίας προσδιορισμού των παλαιών μετόχων, οι οποίοι θα έχουν και το προτιμησιακό προνόμιο συμμετοχής στην ΑΜΚ. Έτσι ώστε να διατηρήσουν αναλλοίωτο το ποσοστό τους.

    Εικάζεται ότι η ημερομηνία για να «χαρτογραφηθεί» κάποιος ως παλαιός μέτοχος θα είναι ανάμεσα στις 25-28 Ιουνίου.

    Ανεξαρτήτως αυτού και σε ότι αφορά την εικόνα της μετοχής, όλα δείχνουν ότι η προσφορά γίνεται από δυό πλευρές: Η πρώτη γίνεται από εκείνους που για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν να ασκήσουν (ολικώς ή μερικώς) τη δυνατότητα συμμετοχής στην ΑΜΚ. Η δεύτερη φαίνεται να ανάγεται στην προσπάθεια ορισμένων ξένων «παικτών» που εκποιούν μετοχές, στοχεύοντας στο να γίνει η αύξηση κεφαλαίου σε τιμή κάτω από το 1 ευρώ…

    Στην αντίπερα όχθη όμως οι αγοραστές εμφανίζονται ιδιαίτερα αποφασιστικοί, καθώς φροντίζουν όχι μόνο να απορροφούν την προσφορά, αλλά και να δίνουν ένα ανοδικό «αέρα» στην μετοχή. Είναι ενδεικτικό ότι στις τελευταίες 17 συνεδριάσεις, μόνο τρείς φορές το «χαρτί» της Alpha Bank έχει κλείσει με πτώση…

    Τα «δυνατά χέρια», η Reggeborgh και οι μετοχικές αλλαγές

    Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει από «δυνατά χέρια» είναι η προχθεσινή συνεδρίαση, όταν και η μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι και 6%, στα 1,127 ευρώ. Ωστόσο, στο τελευταίο δίωρο των συναλλαγών, ο ξένος αγοραστής που εμφανίστηκε πήρε από την αγορά κάπου 1,5 εκατ. «κομμάτια» και έφερε την τιμή κλεισίματος στο 1,18 ευρώ. Με συνέπεια οι ημερήσιες απώλειες να περιοριστούν στο 1,58%…

    Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους αγοραστές της Alpha Bank είναι  και ξένα χαρτοφυλάκια που δεν είχαν μέχρι τώρα μετοχική θέση στην τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουν την παρουσία τους στην ΑΜΚ, εκπέμποντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης στις στρατηγικές επιλογές της Διοίκησης του Βασίλη Ψάλτη.

    Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, ένας από τους ισχυρούς αγοραστές  στην Alpha Bank είναι το Family Office των Ολλανδών της Reggeborgh, που ελέγχει την Ελλάκτωρ.

    Τα  επίσημα στοιχεία της τράπεζας δείχνουν ότι στα τέλη Μαΐου οι ξένοι επενδυτές αύξησαν τη συμμετοχή τους στο 68%, από το 65% που κατείχαν τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα οι Έλληνες θεσμικοί και ιδιώτες μείωσαν την μετοχική τους παρουσία από το 24% στο 21%.

    Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, ότι  τα 180 χαρτοφυλάκια που είχαν πάνω από 1 εκατ. μετοχές το κάθε ένα και κατείχαν αθροιστικά το 67,7% της τράπεζας τον Απρίλιο, έγιναν 191 το Μάιο με το συνολικό ποσοστό συμμέτοχής τους να ανεβαίνει στο 68,2%. Ένδειξη πασιφανής του… νέου αίματος που μπαίνει στην Alpha Bank, καλύπτοντας το κενό των αποχωρούντων. Ενισχύοντας την άποψη εκείνων που εκτιμούν ότι, εν τέλει, η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής θα είναι κατά περίπου 20% ψηλότερα από αυτήν της ΑΜΚ…



    ΣΧΟΛΙΑ