• Τράπεζες

    Α. Χασάπης (Eurobank): «Ψάχνουμε καλές εταιρείες για να χρηματοδοτήσουμε»


    Τη βούληση της Eurobank να συνεχίσει να στηρίζει τις οικογενειακές επιχειρήσεις εξέφρασε ο Ανδρέας Χασάπης, τονίζοντας πως στόχος της τράπεζας είναι να βοηθήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

    Ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής του Commercial Banking της Eurobank μιλώντας στο πλαίσιο του Family Business Conference ανέφερε ότι η τράπεζα αναζητά καλές επιχειρήσεις που θα βοηθήσει να μεγαλώσουν με πολλαπλώς τρόπους, καθώς όπως είπε όταν μια επιχείρηση μεγαλώνει είναι προς όφελος και του τραπεζικού συστήματος. Αντίθετα, σημείωσε πως «όταν μια επιχείρηση αποτυγχάνει το τίμημα είναι πολύ υψηλό όχι μόνο για την επιχείρηση, τους μετόχους, τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές και τις τράπεζες αλλά και για την κοινωνία συνολικά».

    Ο κ. Χασάπης απένειμε τα εύσημα στις οικογενειακές επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν από την λαίλαπα της κρίσης και να παραμείνουν ευέλικτες, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα survivors και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα που πέτυχαν να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους, παρ’ ότι στον κλάδος τους δραστηριοποιούνται ισχυρές πολυεθνικές. «Πιστεύουμε πολύ στις οικογενειακές επιχειρήσεις και είμαστε εδώ για να τις στηρίξουμε με πάρα πολλούς τρόπους. Είτε μέσω χρηματοδότησης, είτε μέσω συμβουλών, είτε να τονώσουν τις εξαγωγές τους, είτε να βελτιώσουν το ψηφιακό τους αποτύπωμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Από εκεί και πέρα, το στέλεχος της Eurobank στάθηκε στη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης στις οικογενειακές επιχειρήσεις και στην ύπαρξη «ενός ξεκάθαρου μονοπατιού διαδοχής», σημειώνοντας πως είναι παράγοντες που προσμετρούν οι τράπεζες στην τιμολόγηση του επιτοκίου δανεισμού. Μάλιστα, έσπευσε να συμπληρώσει πως πολλές φορές καταστράφηκε η αξία μιας επιχείρησης από προσωπικές ατζέντες των μελών της οικογένειας. Όπου, όπως είπε, οι βασικοί μέτοχοι επικοινωνούν μέσω εξωδίκων.



    ΣΧΟΛΙΑ