• Τράπεζες

    Οι επιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

    ο κ. Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum

    Ο κ. Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum


    Πολυσέλιδες επιστολές έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος στους servicers και τους ζητά να έχουν συμμορφωθεί πλήρως σε ότι ορίζει το νέο πλαίσιο -ειδικά απέναντι στους δανειολήπτες- μέχρι το τέλος Ιουνίου. Διαφορετικά θα υπάρχουν ποινές.

    «Η αγορά των servicers δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και θα πρέπει όλοι να τηρούν τους κανόνες. Διαφορετικά θα υπάρχουν πρόστιμα», αναφέρουν πηγές της ΤτΕ.

    Συγκεκριμένα η Τράπεζα της Ελλάδος, που έχει στα χέρια της τους φακέλους από 18 servicers που επιθυμούν να αδειοδοτηθούν εκ νέου,  διαπίστωσε πολλές ελλείψεις, καθώς οι περισσότεροι  servicers έχουν ακόμα δυσκολίες για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του νέου νόμου και ιδίως σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Η διαδικασία αδειοδότησης θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου φέτος.

    Μάλιστα στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, σημειώνεται πως:  μέχρι σήμερα καμία ΕΔΑΔΠ δεν έχει αιτηθεί να λάβει άδεια για την αναχρηματοδότηση απαιτήσεων.

    Και αναφέρει πως: οι τρεις  μεγαλύτερες εταιρείες (αυτές είναι οι doValue, Cepal, Intrum)  κατέχουν μερίδιο αγοράς 82,7% με βάση τη συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες  καταγράφουν ελάχιστη έως μηδαμινή δραστηριότητα (μερίδιο μικρότερο του 1%).

    Ο νέος νόμος  για την αδειοδότηση και εποπτεία των servicers, εισάγει συγκεκριμένες διατάξεις όπως:

    – πρόσθετες απαιτήσεις για την ίδρυση και λειτουργία των ΕΔΑΔΠ (π.χ. ενισχυμένο πλαίσιο εσωτερικής διακυβέρνησης και μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου, πλαίσιο κυρώσεων, διοικητικών και διορθωτικών μέτρων, ενίσχυση της προστασίας και δίκαιης μεταχείρισης των δανειοληπτών συμπεριλαμβανομένων σχετικών διαδικασιών καταγραφής και διαχείρισης των παραπόνων των δανειοληπτών),

    -υποχρεώσεις πληροφόρησης σχετικά με τη μεταβίβαση απαιτήσεων από τα πιστωτικά και τα χρηματοδοτικά ιδρύματα και τους αγοραστές πιστώσεων,

    -ορίζει το πλαίσιο άσκησης διασυνοριακών δραστηριοτήτων από τους διαχειριστές πιστώσεων.

    Το νέο πλαίσιο προβλέπει:

    – ελάχιστο κεφάλαιο ύψους 100.000 ευρώ για τους servicers που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στη διαχείριση απαιτήσεων και 4,5 εκατ. ευρώ για όσες εταιρείες επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και στη χορήγηση πιστώσεων με σκοπό την αναδιάρθρωση οφειλών.

    – business plan με πλήρη περιγραφή των δραστηριοτήτων και της στρατηγικής της εταιρείας σε βάθος τριετίας.

    – στοιχεία ταυτότητας όλων των φυσικών ή νομικών προσώπων τα οποία συμμετέχουν στην εταιρεία διαχείρισης, είτε ως μέτοχοι είτε ως μέλη της διοίκησης.

    – πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης το οποίο μεταξύ άλλων, διασφαλίζει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των δανειοληπτών και τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία που διέπει τις απαιτήσεις από συμβάσεις δανείων και πιστώσεων.

    – πολιτική συμμόρφωσης με τους κανόνες για την προστασία των δανειοληπτών και την αντιμετώπισή τους με δίκαιο και επιμελή τρόπο.

    – πολιτική και εσωτερικές διαδικασίες για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου, με αναφορά σε συγκεκριμένους δείκτες (KPIs).

    – πολιτική και εσωτερικές διαδικασίες που διασφαλίζουν την καταγραφή και τον χειρισμό των παραπόνων και καταγγελιών των δανειοληπτών.

    -αξιολόγηση της πραγματικής χρηματοοικονομικής κατάστασης των οφειλετών

    – δέσμευση ότι εφόσον ο οφειλέτης είναι ευάλωτος, δεν θα προχωρούν σε πλειστηριασμό

    Στοιχεία ΤτΕ

    Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2023 οι servicers είχαν υπό διαχείριση δάνεια ύψους 88 δισ. ευρώ, με το μείγμα να είναι ΜΕΑ σε ποσοστό  84% και εξυπηρετούμενα δάνεια  σε  ποσοστό 16%.

    Το  45,6% είναι επιχειρηματικά δάνεια, το 31,9% στεγαστικά και το 22,5% καταναλωτικά δάνεια.

    Το 2023 οι αποπληρωμές, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και διαγραφές ανοιγμάτων διαμορφώθηκαν σε 3,02 δισεκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι αποπληρωμές ανοιγμάτων ανήλθαν σε 1,68 δισεκ. ευρώ, οι ρευστοποιήσεις υφιστάμενων εξασφαλίσεων σε 720 εκατ. ευρώ και οι διαγραφές ανοιγμάτων σε 610 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι πιο συνήθεις τύποι μακροπρόθεσμων είναι η μερική διαγραφή οφειλής, ο διαχωρισμός οφειλής και η παράταση διάρκειας,  με ποσοστά 44%, 25% και 21% αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης

    ΤτΕ: Αποκλιμάκωση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα το β’ εξάμηνο – Οι προκλήσεις

    Servicers: Πληρώνουμε το πρόστιμο 790 χιλ. ευρώ, προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη για να δικαιωθούμε

    Servicers: Πρόστιμα 790.000 ευρώ σε doValue, Cepal και Intrum για αθέμιτες πρακτικές με τα κόκκινα δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ