• Τράπεζες

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Νέες εκταμιεύσεις πάνω από €15 δισ. στην τριετία 2023-2025

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Ψάλτης, Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank


    Με μότο «Στηρίζουμε την Πρόοδο στη ζωή και την επιχειρηματικότητα για ένα καλύτερο Αύριο», ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης παρουσίασε χθες το μεσημέρι σε περισσότερους από 300 επενδυτές και αναλυτές το αναθεωρημένο business plan που προβλέπει κέρδη προ φόρων ύψους 1,9 δισ. ευρώ για την τριετία 2023 – 2025.

    Σύμφωνα με τους στόχους του προβλέπεται,

    Εστιάζοντας σε τέσσερις πυλώνες: Wholesale Banking. Λιανική Τραπεζική, Wealth Management και στο Διεθνές Δίκτυο (Κύπρο και Ρουμανία), το business plan σκοπεύει σε ισχυρή κερδοφορία, με πιστωτική επέκταση 25%, αύξηση εσόδων 5% το χρόνο, ίδια κεφάλαια υψηλότερα των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ,  διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023 και υποχώρηση του δείκτη «κόκκινων» δανείων  στο 4%.

    «Θα αξιοποιήσουμε την αναπτυξιακή δυναμική των τραπεζικών εργασιών μας εντός και εκτός Ελλάδας για να αυξήσουμε τα έσοδά μας κατά 5% ετησίως και τα δάνειά μας κατά σχεδόν 25% έως το 2025, επιτυγχάνοντας Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων πλέον του 12% κατά την ίδια περίοδο. Αναμένουμε οργανική δημιουργία κεφαλαίων άνω των 2,3 δις ευρώ, τόσο για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών μας σχεδίων όσο και για τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας, ανοίγοντας τον δρόμο για καταβολή μερισμάτων και διανομές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης.

    Επί τρεις ώρες ο ίδιος και τα στελέχη της ομάδας του –Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου (CFO), Γιάννης Εμίρης (Wholesale Banking), Ισίδωρος Πάσσας (Λιανική), Γιώργος Μιχαλόπουλος (Wealth Management), Sergiu Oprescu (Διεθνείς δραστηριότητες),  Φραγκίσκη Μελίσσα (ΗR), Αναστασία Σακελλαρίου (Transformation)- εξήγησαν με λεπτομέρειες τους νέους επιχειρησιακούς στόχους της τράπεζας.

    Όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά:

    Η μονάδα Wholesale Banking της Alpha Bank αποτελεί βασικό μοχλό κερδοφορίας του Ομίλου. Η τράπεζα διατηρεί πρωταγωνιστική  θέση ως κορυφαίος χρηματοδότης των ελληνικών επιχειρήσεων, «έχουμε ενεργές σχέσεις χρηματοδότησης με το 80% των μεγάλων ελληνικών εταιριών και το 65% των ΜΜΕ» καλύπτοντας πάνω από 5.000 από τις κορυφαίες εταιρίες και ΜΜΕ της χώρας.

    Η Στρατηγική Wholesale Banking

    Η Στρατηγική Wholesale Banking της Alpha Bank για το 2023-25 επικεντρώνεται σε τρεις άξονες:

    -Ενίσχυση της ηγετικής θέσης της τράπεζας στις επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις μέσω νέων εκταμιεύσεων ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ.

    -Ενίσχυση των προσφερόμενων λύσεων και υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση των εσόδων από προμήθειες κατά περίπου 25%.

    -Αναβάθμιση του λειτουργικού μοντέλου μας με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. Αύξηση των εσόδων ανά Relationship Manager κατά 10%. «Στόχος μας είναι μέχρι το 2025 να προχωρήσουμε σε σωρευτική καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους περίπου €5 δισ., 13% αύξηση στα συνολικά έσοδα, διατηρώντας παράλληλα την υψηλή και ισχυρή κερδοφορία της τράπεζας, πετυχαίνοντας απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων CET1 (RoCET1) περίπου στο 18%», υπογράμμισαν.

    Στη λιανική τραπεζική με 3,5 εκατ πελάτες, 32 δισ. ευρώ  σε καταθέσεις και 9 δισ. σε δάνεια, οι στόχοι για το 2025 περιλαμβάνουν την αύξηση των βασικών εσόδων κατά 130 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, την αύξηση των καταθέσεων κατά 3,5 δισ. ευρώ  νέες εκταμιεύσεις δανείων 1,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα η τράπεζα στοχεύει να βελτιώσει την αποδοτικότητα, μειώνοντας τον Δείκτη Κόστους προς Έσοδα κατά 16% και αυξάνοντας τελικά την απόδοση των κεφαλαίων CET1 κατά 13%.

    Στο Wealth Management η Alpha Bank  κατέχει  διαχρονικά ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά, με 100.000 πλέτες και υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία πελατών ύψους 11 δισ. ευρώ  που αντιπροσωπεύουν το 20% των επαναλαμβανόμενων κερδών του Ομίλου. Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση: «Η Alpha Bank βρίσκεται σε ιδανική θέση να αξιοποιήσει τις τάσεις ανάπτυξης στο Asset Management στην Ελλάδα. Από το 2023 έως το 2025, η Τράπεζα στοχεύει σε αύξηση των εσόδων κατά €40 εκατ., αύξηση των υπολοίπων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κατά €4,8 δισ. και απόδοση των κεφαλαίων CET1 26%.»

    Το Διεθνές Δίκτυο της Alpha Bank διαθέτει ενεργητικό ύψους €7,6 δισ., που συνεισφέρουν το  12% στα έσοδα. Οι εκταμιεύσεις στη Ρουμανία αυξάνονται κατά 28% σε ετήσια βάση και οι  καταθέσεις κατά 10%. Οι δραστηριότητες στην Κύπρο κατέγραψαν επίσης αύξηση 10%. Ο Όμιλος θα συνεχίσει αυτή την αναπτυξιακή πορεία, η οποία θα υποστηριχθεί από τις συνεχιζόμενες επενδύσεις ύψους €45 εκατ. στην ψηφιοποίηση.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Κέρδη €1,9 δισ. την τριετία 2023 – 2025 – Αναλυτικα το Στρατηγικό Σχέδιο της τράπεζας

    Attica Bank: Μαριάννα Πολιτοπούλου και Ριχάρδος Λαμπίρης τα νέα μέλη του Δ.Σ.

    Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Επιτόκια νέων δανείων και καταθέσεων και το μεταξύ τους περιθώριο

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ