• Top Stories

    «Ξηλώνουν» τον γραπτό διαγωνισμό για το διορισμό εκπαιδευτικών – Οι «κόκκινες» και οι «πράσινες» σχολές

    • NewsRoom
    Γαβρόγλου

    Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου


    Αλλάζουν όλα στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Από το 2020 θα λάβει χώρα μια μεγάλη τομή στο σύστημα των Πανελλαδικών, σημείωσε ο ίδιος. Χωρίς εξετάσεις η εισαγωγή σε τμήματα ΑΕΙ με χαμηλή ζήτηση.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, πανελλαδικές εξετάσεις θα δίνουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν την εισαγωγή τους σε σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή ζήτηση.

    Πράσινες και κόκκινες σχολές

    Έτσι, οι σχολές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την απήχηση που έχουν στους υποψήφιους. Ο διαχωρισμός των σχολών θα γίνεται στο μηχανογραφικό με διαφορετικό χρωματικό προσδιορισμό.

    «Πράσινες» θα είναι οι σχολές με την λιγότερη ζήτηση, ενώ «κόκκινες» αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

    Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, που αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα θα «τρέξουν» τη σχολική χρονιά 2019-2020, δηλαδή θα αφορούν όσους δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.

    Το χρώμα δεν θα είναι μόνιμο για κανένα τμήμα, αλλά θα το αποκτά κάθε χρόνο, ανάλογα με τη ζήτηση.

    Νέο σύστημα διορισμών

    Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου θα έχει σήμερα συνάντηση με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ, για να τους ανακοινώσει το σχέδιο του νέου συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε, ομόφωνα, το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σύστημα διορισμού δεν προβλέπει διορισμούς εκπαιδευτικών με γραπτό διαγωνισμό. Ωστόσο το σύστημα θα εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ και θα περιλαμβάνει τα εξής κριτήρια: ανώτατο όριο αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών ορίστηκαν οι 120 μήνες, ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών χωρίς γραπτό διαγωνισμό αποφάσισε η Κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαβρόγλου: Δεσμεύσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις-Χιλιάδες διορισμοί εκπαιδευτικών



    ΣΧΟΛΙΑ