• Top Stories

    Ξεμένουν από δυνάμεις τρία κόμματα: Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης

    • NewsRoom


    Το υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό στα χρόνια της κρίσης δείχνει να σταθεροποιείται, ενώ οι πολιτικές δυνάμεις που αναδύθηκαν ως αντίδραση στο λεγόμενο παλαιό σύστημα σιγά-σιγά απορροφώνται από το νέο δίπολο που έχει διαμορφωθεί, το οποίο δείχνει ότι η ΝΔ επιβίωσε, ενώ ο πόλος που δυνάμωσε μέσα στην κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να απορροφά ό,τι βρίσκεται από το Κέντρο και προς τα Αριστερά.

    Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο καταλύτης της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται, καθώς οι πιέσεις σε πρόσωπα για την επικύρωση της συμφωνίας δημιουργούν φυγόκεντρες τάσεις. Τα μικρά κόμματα, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, βυθίζονται δημοσκοπικά και οι αρχηγοί τους παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις.

    Τα όσα διαδραματίζονται παρακολουθούν στενά τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς όσο λιγότερα κόμματα μπουν στην επόμενη Βουλή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες της ΝΔ για αυτοδυναμία.

    Οι ΑΝΕΛ

    Το πρώτο μεγάλο θύμα αυτής της κατάστασης είναι οι ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος, παρά τις προσπάθειες να πείσει το ακροατήριό του ότι εξαπατήθηκε από τον πρωθυπουργό στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν δίνει πειστική απάντηση γιατί δεν απέτρεψε νωρίτερα την υπογραφή της. Αυτή τη στιγμή ο κ. Καμμένος έχει μείνει με δύο πιστούς βουλευτές, τη Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τον Κωνσταντίνο Κατσίκη, ενώ την τελευταία στιγμή στους δύο προστέθηκε και ο Αριστείδης Φωκάς, για να αποσείσει τον κίνδυνο ατυχήματος, αν κάτι συμβεί με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, που είναι με το ένα πόδι εκτός ΑΝΕΛ.

    Οι δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι ο Π.Καμμένος τις αποκηρύσσει, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου ευοίωνα για τους ΑΝΕΛ στις εκλογές. Παρ’ ότι και σε προηγούμενες εκλογές βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού και τελικά τα κατάφερε, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να ξανασυμβεί. Η τελευταία δημοσκόπηση της Opinion δίνει στο κόμμα του Πάνου Καμμένου 0,4%.

    Το Ποτάμι

    Σε άσχημη κατάσταση βρίσκεται και το Ποτάμι, που κι αυτό έχει μια ταραχώδη ιστορία στην σύντομη πορεία του, με αποχωρήσεις και διαγραφές, όπως και τα μπες-βγες στο ΚΙΝΑΛ. Το κόμμα της Σεβαστουπόλεως εμφανίζεται διχασμένο μπροστά στην Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Σπύρος Δανέλλης, που στήριξε την κυβέρνηση και θα στηρίξει την συμφωνία, είναι πλέον εκτός κόμματος, ενώ Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς φαίνεται να έχουν διαφοροποιηθεί από το κόμμα τους.

    Και το Ποτάμι δεν τα πάει καλά στις δημοσκοπήσεις, ενώ ρόλο παίζει το αδιευκρίνιστο προφίλ του κόμματος και η απουσία σαφούς στίγματος. Η τελευταία δημοσκόπηση της Οpinion έδινε για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη μόλις 0,7%.

    Η Ένωση Κεντρώων

    Τέλος, η Ένωση Κεντρώων έχει κι αυτή κακή επίδοση στις δημοσκοπήσεις, παρά το σταθερό «όχι» του Βασίλη Λεβέντη στην Συμφωνία των Πρεσπών. Οι συνεχείς αποχωρήσεις βουλευτών (Γιάννης Καλλιάνος, Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Γεώργιος Κατσιαντώνης) άφησαν το κόμμα με πέντε μόλις βουλευτές. Αν και σαφώς κάτω από το όριο του 3% τα πάει καλύτερα από τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι με την τελευταία έρευνα της Opinion να της δίνει 1,5%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση: Δεν έπεισαν οι υποσχέσεις Τσίπρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψάχνει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη στην Επιτροπή για την Συμφωνία των Πρεσπών



    ΣΧΟΛΙΑ