• Ελλάδα

    Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση: Δεν έπεισαν οι υποσχέσεις Τσίπρα

    • NewsRoom
    δημοσκόπηση


    Στο 15% φέρνει τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση-έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του Βαρόμετρου της Opinion Poll κατά το διάστημα 10 με 14 Ιανουαρίου 2019.

    Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Opinion Poll αποτυπώνουν κλίμα ισχυρού δικομματισμού, το οποίο φαίνεται να ενισχύεται όσο οι εκλογές έρχονται πιο κοντά.

    Δείχνουν επίσης άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της ΝΔ κατά 1% σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης έρευνας του Σεπτεμβρίου.

    Ειδικότερα, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή (χωρίς λευκά, άκυρα, αποχή) μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 15% (31,5% έναντι 16,5%).

    Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

    • ΝΔ 31,5%
    • ΣΥΡΙΖΑ 16,5%
    • Χρυσή Αυγή 4,3%
    • ΚΚΕ 4,1%
    • Κίνημα Αλλαγής 3,8%
    • Ελληνική Λύση με 2,2%
    • Ένωση Κεντρώων 1,5%
    • Πλεύση Ελευθερίας 1,5%

    Όσον αφορά στα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου, αυτά έχουν ως εξής:

    • ΝΔ 27,7%
    • ΣΥΡΙΖΑ 14,6%
    • Χρυσή Αυγή 3,8%
    • ΚΚΕ 3,6%
    • Κίνημα Αλλαγής 3,4%

     

    Πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προηγείται των υπολοίπων με 11 μονάδες, αν και πρώτη επιλογή σε αυτό το ερώτημα είναι ο Κανένας, ενώ η παράσταση νίκης εμφανίζεται καταλυτική με το 59,6% να εμφανίζεται να θεωρεί ότι θα νικήσει η ΝΔ, έναντι ενός 17,2% που θεωρεί ότι τελικά θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα για τη δημοσκόπηση της Opinion Poll, μπορεί να πει κανείς πως διαμορφώνεται ένα  πολιτικό περιβάλλον στο οποίο πιέζονται ασφυκτικά τα τρία μικρά κόμματα που φαίνεται ότι πλην των βασικών μονομάχων θα μπουν στην Βουλή (ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ).

    Και τα τρία κόμματα εμφανίζουν αρκετά χαμηλότερες δημοσκοπικές επιδόσεις σε σχέση με αυτές του Σεπτεμβρίου με το ΚΙΝΑΛ να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες.

    Ταυτόχρονα, πτώση παρουσιάζει και η Ένωση Κεντρώων, την στιγμή που ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ βρίσκονται σε οριακό σημείο δημοσκοπικής εξαφάνισης.

    Αντίθετα, ενίσχυση παρουσιάζει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.

    Εν ολίγοις, αναπτύσσεται ένας ισχυρός διπολισμός με την ΝΔ να αυξάνει την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να σημειώνεται μια πολιτική κινητικότητα που ευνοεί την μικρή ή μεγάλη ενίσχυση εξωκοινοβουλευτικών σήμερα σχημάτων.

    Ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, αναφερόμενος στην έρευνα, σημειώνει ότι το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 10-14/1 σημαίνει ότι «έπιασε» το κλίμα τόσο της πολιτικής αστάθειας όσο και του διαζυγίου τελικά ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και των μετατοπίσεων βουλευτών.

    Ο κ. Ζούπης επισημαίνει ότι υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν:

    1. Διαμορφώνεται ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο πιέζονται ασφυκτικά τα τρία μικρά κόμματα που φαίνεται ότι πλην των βασικών μονομάχων θα μπουν στην Βουλή (ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ). Και τα τρία κόμματα εμφανίζουν αρκετά χαμηλότερες δημοσκοπικές επιδόσεις σε σχέση με αυτές του Σεπτεμβρίου με το ΚΙΝΑΛ να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες. Ταυτόχρονα πτώση παρουσιάζει και η Ένωση Κεντρώων, την στιγμή που ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ βρίσκονται σε οριακό σημείο δημοσκοπικής εξαφάνισης. Αντίθετα αύξηση παρουσιάζει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Εν ολίγοις, αναπτύσσεται ένας ισχυρός διπολισμός με την Ν.Δ να αυξάνει την διαφορά.

    2. Υπάρχει μια ήττα σε όλη την ατζέντα και την επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης. Το 84,25% δεν πιστεύει ότι έχουμε απεμπλακεί από Μνημόνια και μνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ το 70% θεωρεί ότι οι οικονομικές συνθήκες στην χώρα θα χειροτερέψουν, με το 65,3% να εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η προσωπική οικονομική κατάστασή του. Το 70% θεωρεί ότι η χώρα προχωράει σε λάθος κατάσταση και το 65% ζητάει να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα φαίνεται να μην επιδρά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το κοινωνικό μέρισμα, αλλά και το σύνολο των δεσμεύσεων για θετικά μέτρα για την ζωή των πολιτών».

     



    ΣΧΟΛΙΑ