• Top Stories

    WSJ: Το ενδεχόμενο απελευθέρωσης του Σάββα Ξηρού σκιάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

    • NewsRoom


    Το ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος ο Σάββας Ξηρός ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών εκ μέρους των ΗΠΑ, βάζοντας σε δοκιμασία τις προσφάτως βελτιωμένες καλές σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ουάσινγκτον, σημειώνει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

    «Ο Σάββας Ξηρός, μέλος της πρώην τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια για πολλαπλές δολοφονίες και άλλα εγκλήματα, ζητεί πρόωρη απελευθέρωση για λόγους υγείας, χρησιμοποιώντας νόμο που ψήφισε το κυβερνών αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η εφημερίδα.

    «Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεση τους δημοσίως, πριν ακόμη οι ελληνικές αρχές αποφανθούν εάν ο κ. Ξηρός θα απελευθερωθεί. Ο κ. Ξηρός καταδικάστηκε το 2003 για τη δολοφονία ενός στρατιωτικού ακολούθου των ΗΠΑ και ενός λοχία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων θυμάτων» αναφέρει το άρθρο.

    Ακολούθως υπενθυμίζει την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα: «Μια απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Σάββας Ξηρός […] θα ήταν ασέβεια στη μνήμη των αμερικανικών μελών της αποστολής που σκότωσε και των οικογενειών τους».

    Η «επαναστατική οργάνωση της 17ης Νοέμβρη», μια ριζοσπαστική-αριστερή τρομοκρατική ομάδα, δολοφόνησε 23 άτομα μεταξύ των ετών 1975 και 2000, συμπεριλαμβανομένων πέντε Αμερικανών. Η ομάδα πήρε το όνομά της όταν το 1973, η στρατιωτική χούντα με συμμάχους τις ΗΠΑ, κατέστειλε τη φοιτητική εξέγερση την Αθήνα με τανκς, προστίθεται στο άρθρο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΗΠΑ: Να μην αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάββας Ξηρός: Αν είχα καριέρα και λεφτά, θα είχα άλλη αντιμετώπιση – Με βραχιολάκι δεν βγαίνω



    ΣΧΟΛΙΑ