• Top Stories

    Βενεζουέλα: Στο 13.000% ο πληθωρισμός στην χώρα του Μαδούρο

    • NewsRoom


    Αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση του ΔΝΤ για το καθεστώς Μαδούρο, το οποίο θεωρεί σύμφωνα με υπολογισμούς ότι ο πληθωρισμός της χώρας θα φτάσει φέτος στο 13.000%.

    Το καθεστώς Μαδούρο είναι γνωστό ότι τυπώνει χρήμα ώστε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που πλήττει τη Βενεζουέλα. Η χώρα, ήταν εδώ και καιρό μέσα σε πρόβλημα με τους υπευθύνους να μην υπολογίζουν τις οικονομικές παραμέτρους, οι οποίες είχαν γίνει απαγορευτικές για τον πληθωρισμό.

    Η ραγδαία πτώση του νομίσματος της Βενεζουέλας έναντι του δολαρίου , αποτέλεσε ένας από τους βασικούς λόγους για την καθημερινή αύξηση των τιμών στα αγαθά.Σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού, η κυβέρνηση του Nicolas Maduro κατέφυγε σε ελέγχους συναλλαγματικών ισοτιμιών και σε ανώτατα όρια τιμών που επιδείνωσαν την ήδη μικρή διαθεσιμότητα σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, από τα τρόφιμα έως τα φάρμακα.

    Πάντως αν τα όσα ανέφερε το ΔΝΤ γίνουν πραγματικότητα, τότε θα πρόκειται για ποσοστό πενταπλάσιο από την προηγούμενη πρόβλεψη και πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις του 1.760% σύμφωνα με οικονομολόγους, οι οποίοι ερωτήθηκαν από το Bloomberg.

    Το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομία της Βενεζουέλας θα συρρικνωθεί 15% το 2018, δηλαδή μια σωρευτική πτώση του ΑΕΠ σχεδόν 50% από το 2013. Σημειώνεται ότι στο σύνολό της η Λατινική Αμερική αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% φέτος, ή 2,5% χωρίς τη Βενεζουέλα.

    Παράλληλα, για να τηρηθεί η τάξη επιβάλλοταν να αναπτυχθούν στρατιώτες σε ορισμένα σημεία, καθώς από τις αρχές του έτους οι λεηλασίες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.



    ΣΧΟΛΙΑ