• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Βενεζουέλα έχει ένα τεράστιο απόθεμα Bitcoin και δεν ξέρει τι να το κάνει

    • Bloomberg


    Η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας διενεργεί εσωτερικές δοκιμές για να διαπιστώσει εάν μπορεί να κρατήσει κρυπτονομίσματα στα ταμεία της, σύμφωνα με τέσσερα άτομα με άμεση γνώση του θέματος. Η ενέργεια αυτή έρχεται μετά από εντολή της κρατικής πετρελαϊκής Petroleos de Venezuela SA (PDVSA).

    Η εταιρεία επιδιώκει να στείλει Bitcoin και Ethereum στην κεντρική τράπεζα και να την βάλει να πληρώνει τους προμηθευτές της πετρελαϊκής με κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με τις πηγές. Τα στελέχη μελετούν επίσης προτάσεις που θα επιτρέψουν την καταμέτρηση των κρυπτονομισμάτων ως εθνικά διαθέσιμα, που βρίσκονται τώρα κοντά σε ένα χαμηλό των τριών δεκαετιών στα 7,9 δισ. δολάρια.

    Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του απολυταρχικού καθεστώτος του Nicolas Maduro απομόνωσαν σε μεγάλο βαθμό τη Βενεζουέλα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιδεινώνοντας μία από τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις στον κόσμο και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ένα συνονθύλευμα μεθόδων για να μεταφέρει χρήματα. Αν και τα σχέδια του Maduro για το πρώτο εθνικό κρυπτονόμισμα του κόσμου απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, οι συνεχείς προσπάθειες για χρήση ψηφιακών νομισμάτων δείχνουν πόσο απελπισμένη είναι η κυβέρνηση να βρει έναν τρόπο για να ξεπεράσει τους περιορισμούς της.

     

    Foreign-currency holdings in sharp decline

    Δεν είναι ξεκάθαρο πως τα Bitcoins και τα Ethereums βρέθηκαν στην κατοχή της PDVSA ή ποια είναι η αξία τους. Όμως, ο παραγωγός πετρελαίου δυσκολεύεται να πληρωθεί από τους πελάτες μέσω συμβατικών καναλιών επειδή οι μεγάλες τράπεζες διστάζουν να συνεργαστούν  με μια εταιρεία που έχει υποστεί κυρώσεις. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία έλαβε το μεγαλύτερο μέρος μιας πληρωμής των 700 εκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικό γιουάν.

    Η PDVSA ενδέχεται να διστάσει να πουλήσει τα κρυπτονομίσματά της στην ανοικτή αγορά επειδή κάτι τέτοιο θα απαιτούσε από την εταιρεία να εγγραφεί σε κάποιο χρηματιστήριο ψηφιακών νομισμάτων και να υποβληθεί σε έρευνα. Αντίθετα, θέλει η κεντρική τράπεζα να χρησιμοποιήσει τα κρύπτο για να πληρώσει οντότητες στις οποίες η PDVSA οφείλει χρήματα.

    Τόσο το Bitcoin όσο και το Ethereum χρησιμοποιούν αποκεντρωμένα, ηλεκτρονικά μητρώα, γνωστά ως blockchain, για την επαλήθευση και την καταγραφή συναλλαγών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό επιτρέπει σχετικά ανώνυμες μεταφορές χωρίς την ανάγκη μεσάζοντος. Λίγες τράπεζες αγγίζουν τα ψηφιακά νομίσματα, εξαιτίας των προβλημάτων που προκύπτουν από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή ξέπλυμα χρήματος.

    Προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες περαιτέρω κυρώσεων, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξέτασε επίσης τη δυνατότητα μετάβασης σε ένα διεθνές ρωσικό σύστημα ανταλλαγής πληρωμών ως εναλλακτική λύση στο σύστημα SWIFT που χρησιμοποιούν τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.



    ΣΧΟΛΙΑ