• Top Stories

    Τσίπρας μόνος ψάχνει… 200 – Τι θα του πει ο Κυριάκος;

    • NewsRoom

    Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας- Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης για τον νέο εκλογικό νόμο. Στις 12:00 θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00 με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και στις 18:00 με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.nd-sirizaΜε τον τελευταίο η διαφωνία είναι ουσιαστικά δεδομένη γνωρίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σταθερά υπέρ ενός συστήματος ενισχυμένης αναλογικής, προκειμένου να διευκολύνεται η συγκρότηση βιώσιμων κοινοβουλευτικά κυβερνήσεων. Εξ΄αυτού εύκολα γίνεται αντιληπτό το γεγονός ότι είναι απίθανο ο κ. Τσίπρας να εμφανίσει μία πρόταση, ακόμη και κλιμακωτής απόδοσης ενός μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, η οποία να πείσει τον κ. Μητσοτάκη για την υπερψήφιση της Νέας Δημοκρατίας στο νέο νόμο.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε εχθές πως αυτές οι συζητήσεις γίνονται μόνο αν πολιτικοί μιλήσουν την γλώσσα της αλήθειας, αφήνοντας έτσι αιχμές για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πραγματοποιήσει θεσμικές παρεμβάσεις φοβούμενη μία επερχόμενη εκλογική ήττα, την οποία και δεν παραδέχεται.

    Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει την άποψη, την οποία υιοθετεί ολόκληρη η Νέα Δημοκρατία, ότι αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν την χώρα σε ακυβερνησία αλλά και ότι δεν είναι πολιτικά κατάλληλος χρόνος για να ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα.

    Πιο θολά είναι τα πράγματα με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

    Αρχικά, η κυβέρνηση είναι πιο κοντά στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ -δεδομένου του κοινού τους στόχου: εξορθολογισμός του μπόνους- κοντά ωστόσο βρίσκεται και με την άποψη της Χαριλάου Τρικούπη για την διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

    Δεν είναι όμως βέβαιο εάν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το μόνους, αν και στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταλήξει στη θέση για πλήρη κατάργησή του -όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και αρκετοί υπουργοί- τότε δύσκολα θα διαφωνήσει το ΠΑΣΟΚ. Εντούτοις η κα. Γεννηματά θα πάει με κλειστά χαρτιά και μεγάλη επιφυλακτικότητα στη συνάντηση, όπου θα περιμένει να ακούσει τις προτάσεις του κ. Τσίπρα και να τοποθετηθεί σε δεύτερο χρόνο.

    Από την άλλη, ο κ. Κουτσούμπας είναι μάλλον κάθετος στις δικές του θέσεις: Θα ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό ότι δέχεται μόνο την απλή και ανόθευτη αναλογική, χωρίς μπόνους και μάλλον χωρίς όρια εισόδου στη Βουλή.

    Greek PM Tsipras reacts during a parliamentary session in Athens

    Έτσι, εδώ δημιουργείται το εξής πρόβλημα – test: Για να περάσει ο νόμος, χωρίς τις ψήφους του ΚΚΕ, θα πρέπει προφανώς να υπερψηφιστεί από τη Χρυσή Αυγή, καθώς μόνο έτσι εξασφαλίζονται οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ξεκινήσει η ισχύς του από τις αμέσως επόμενες εκλογές – και με δεδομένη την άρνηση της ΝΔ.

    Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές στη στάση των κομμάτων της κεντροαριστεράς, εάν βρεθούν να ψηφίζουν με τη Χρυσή Αυγή τον νέο εκλογικό νόμο. Είναι ένα θέμα που απασχολεί και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος είναι έτσι κι αλλιώς προβληματισμένος και επιφυλακτικός με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

    Η συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη θα γίνει το πρωί της Παρασκευής στις 10:00, αλλά ο επικεφαλής του «Ποταμιού» πρόλαβε και διαμήνυσε ότι «μπορούμε να φτάσουμε τόσο κοντά ώστε να ακούσουμε τις προτάσεις του αλλά όχι τόσο κοντά όσο να συνεργαστούμε με μια τόσο κακή κυβέρνηση. Δεν γοητευόμαστε από τον πρωθυπουργό απλά και μόνο επειδή θα συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο».

    Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βασίλη Λεβέντη στις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής. Εκεί τα πράγματα φαίνονται πιο εύκολα -ίσως ακόμα και από ότι ήταν με τον κ. Καμμένος ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη του με την μοναδική προϋπόθεση τη διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων φαίνεται να συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τις κυβερνητικές προθέσεις, εκτός από το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/46-ekatommiria-vretani-stis-kalpes-brexit-bremain/55644

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/leonidas-ke-dimitris-marinopoulos-stochos-mas-sotiria-tou-omilou/55560



    ΣΧΟΛΙΑ