• Top Stories

    Τρεις στους τέσσερις Έλληνες καθυστέρησαν να πληρώσουν λογαριασμό τουλάχιστον μια φορά το 2016

    • NewsRoom


    Σε αδυναμία να πληρώσει τουλάχιστον έναν λογαριασμό του βρέθηκε το 76% των νοικοκυριών στην Ελλάδα κατά το τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα της Intrum Justitia AB, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρίας είσπραξης χρεών. 

    Η έρευνα που δημοσιεύει το Bloomberg αποκαλύπτει την εύθραυστη οικονομική κατάσταση ενός μεγάλου μέρους των πολιτών της Ευρώπης, με σχεδόν 44% των νοικοκυριών στην γηραιά ήπειρο να μην μπορούν να αποπληρώσουν έναν λογαριασμό, για τουλάχιστον μια φορά το τελευταίο 12μηνο, λόγω κυρίως της έλλειψης ρευστού.

    Περίπου το 27% των ερωτηθέντων είπε ότι κάποιες φορές δεν μπορεί να πληρώσουν τα χρέη του. Από αυτούς, το 58% νιώθει ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για μια “αξιοπρεπή διαβίωση”.

    Όπως αποδεικνύει η έρευνα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (69%) συνεχίζουν να θέλουν να αποταμιεύουν τα χρήματά τους σε καταθετικούς λογαριασμούς, ακόμα κι όταν τα επιτόκια είναι μηδενικά. “Μετά την χρηματοοικονομική κρίση, οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη – ακόμα και αν έχουν περιορισμένους πόρους – να δημιουργήσουν κάποιου είδους ασφάλεια”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μίκαελ Έρικσον σε συνέντευξή του.

    Όπως εκτιμά αυτό που υπερισχύει είναι η αίσθηση ασφάλειας και όχι τα επιτόκια.

    Η έρευνα βασίζεται σε απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν τον Σεπτέμβριο και καλύπτει περίπου 21.000 άτομα σε 21 χώρες.

    Σύμφωνα με την έρευνα της Intrum Justitia, το 26% των Ευρωπαίων προτιμά να έχει μετρητά, ενώ το 16% να επενδύει. Μόνο το 14% στρέφεται σε επενδυτικά ταμεία, το 8% επενδύει σε ακίνητα και το 8% σε ομόλογα.

    Στη Δανία και τη Σουηδία, όπου τα βασικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας είναι αρνητικά, σχεδόν το 80% των πολιτών κρατά τα χρήματά του σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία, το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 80%.

    Η έρευνα δείχνει ακόμα ότι παρά τη μεγάλη νομισματική στήριξη, πολλοί Ευρωπαίοι αναρωτιούνται εάν θα ήταν καλύτερα να ζούσαν κάπου αλλού. Σε όλη την Ευρώπη, το 24% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θέλει να μετακομίσει για να γλιτώσει από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τους.

    Στη Βρετανία, το 29% των ερωτηθέντων ηλικίας 18 με 24 ετών δήλωσε ότι θα σκεφτόταν να φύγει από τη χώρα, ενδεχομένως ως απάντηση στην ψήφο υπέρ του Brexit, ανέφερε η Intrum Justitia. Ένα χρόνο νωρίτερα, μόνο το 13% των νέων Βρετανών είχε δηλώσει ότι ήθελε να φύγει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση για συνταξιοδότηση από τα 55 έως τα 60

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαπραγμάτευση: Μεγάλη ήττα της Αχτσιόγλου, τα βρίσκει με Βελκουλέσκου – Μισοί μισθοί με μισά ωράρια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προϋπολογισμός: Κατατίθεται στη Βουλή – Μέτρα λιτότητας 4 δισ. για να μη χρησιμοποιηθεί ο «κόφτης»

     



    ΣΧΟΛΙΑ