• Top Stories

    Τράπεζα της Αγγλίας: Ετοιμαστείτε για πληθωρισμό, χαμηλή ανάπτυξη και ανεργία

    Mark Carney, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας

    Mark Carney, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας


    Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά το 2009 την Πέμπτη 4 Αυγούστου από το 0,5% στο 0,25%, σε ένα επίπεδο πολύ πιο χαμηλό από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η μείωση ήταν αναμενόμενη μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών να ψηφίσουν υπέρ του Brexit στις 23 Ιουνίου.

    Πολλές πρόσφατες προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Credit Suisse και της Barclays, λένε ότι η Μεγάλη Βρετανία οδεύει σε ύφεση. Μια δυσοίωνη πρόβλεψη που ενισχύεται και από το γεγονός ότι η στερλίνα κατέγραψε πτώση 1,27% (στις 13.44 ώρα Βρετανίας) έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της περικοπής των επιτοκίων.

    Sterling_update arrow

    Το βασικό επιχείρημα που επικαλείται η Τράπεζα της Αγγλίας για την ιστορική απόφαση που έλαβε είναι ότι αυτή η μείωση των επιτοκίων θα βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και θα ενθαρρύνει τον κόσμο να επενδύει και να δανειστεί. Αυτό με τη σειρά του υποτίθεται πως θα δώσει ώθηση στον πληθωρισμό.

    Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου επίσης ανακοίνωσε ένα νέο ουσιαστικό πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης, που συμπεριλαμβάνει και την αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τις 375 δισ. λίρες στις 435 δισ. λίρες και μια κίνηση χωρίς προηγούμενο στην βρετανική ιστορία, να εισάγει βρετανικά εταιρικά ομόλογα στα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης.

    Η εξαγορά νέου δημοσίου χρέους αυξήθηκε κατά 60 δισ. λίρες και η εξαγορά εταιρικών ομολόγων υψηλής κλάσης αυξήθηκε κατά 10 δισ. λίρες, με την έναρξη της αγοράς των ομολόγων να τοποθετείται το Σεπτέμβριο, όπως δηλώνει η Τράπεζα.

    Ο διοικητής της Τράπεζας, Mark Carney, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, συναντήθηκαν στη δεύτερη Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής που συνήλθε από την ημέρα της ψήφου της χώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Carney και τα υπόλοιπα μέλη αποφάσισαν ότι η μείωση των επιτοκίων πιο κοντά στο μηδέν και η αύξηση του QE αποτέλεσαν τα καλύτερα όπλα ενάντια στην καταπολέμηση των ρίσκων στην οικονομία μετά την ιστορική ψήφο.

    Μαζί με τα παραπάνω μέτρα, η Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης και ένα μέτρο που η ίδια αποκαλεί Term Funding Scheme (TFS), που σκοπό έχει να δώσει πρόσβαση στις βρετανικές τράπεζες στο δανεισμό παρά την σημαντική μείωση των επιτοκίων. Το πιο βασικό κομμάτι είναι ότι το TFS σχεδιάστηκε για να σιγουρέψει ότι τα θετικά αποτελέσματα της μείωσης των επιτοκίων θα γίνουν εμφανή στην πραγματική οικονομία, ενώ όπως λέει και η ίδια η Τράπεζα, “θα σιγουρευτούμε ότι τα νοικοκυριά θα επωφεληθούν από τις αποφάσεις της Επιτροπής”.

    mark carney
    Mark Carney, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας

    Η Τράπεζα της Αγγλίας εξηγεί πιο αναλυτικά τι σημαίνει το TFS:

    “Η μείωση των επιτοκίων θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, καθώς τα επιτόκια διαμορφώνονται κοντά στο μηδέν, είναι πιθανό να γίνει πιο δύσκολο σε κάποιες τράπεζες το να μειώσουν τα επιτόκια των καταθέσεων περισσότερο. Γεγονός που στη συνέχεια θα τις δυσκολέψει να μειώσουν και τα επιτόκια δανεισμού.

    Σε μια προσπάθεια να μετριαστεί αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να εισάγει το μέτρο Term Funding Scheme (TFS), το οποίο στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζονται με επιτόκια κοντά στο ποσοστό της Τράπεζας της Αγγλίας. Αυτό το μέτρο νομισματικής πολιτικής θα εξασφαλίσει ότι τα θετικά αποτελέσματα της μείωσης των επιτοκίων θα γίνουν αντιληπτά στην πραγματική οικονομία και ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν.

    Επιπλέον, το μέτρο TFS θα παρέχει στους συμμετέχοντες μια μικρότερου κόστους πηγή δανεισμού με σκοπό να υποστηρίξει τον επιπρόσθετο δανεισμό στην πραγματική οικονομία, παρέχοντας ασφάλεια ενάντια στο δυσμενές περιβάλλον που επικρατεί”.

    Εξαιτίας αυτής της απόφασης της Τράπεζας για τη μείωση των επιτοκίων, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά και ενισχύονται τόσο στο ταμπλό όσο και στους επιμέρους δείκτες. Για παράδειγμα, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε (στις 13.45 ώρα Βρετανίας) κατά 1,32%.

    FTSE_update arrow

    Πληθωρισμός, χαμηλή ανάπτυξη και ανεργία

    Ο Mark Carney έχει πολύ άσχημα νέα όμως καθώς η ψήφος του Brexit φαίνεται πως έχει αποδυναμώσει τη βρετανική οικονομία σε τέτοιο βαθμό που τον κάνει να προβλέπει μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, πληθωρισμό μεγαλύτερο του 2% και αυξημένη ανεργία.

    Στην τριμηνιαία αναφορά για τον πληθωρισμό η Τράπεζα μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας μόλις στο 0,8% έως το 2017, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από εκείνο του 2,3% της προηγούμενης πρόβλεψης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατηφόρα σε τριμηνιαία βάση από τότε που η Τράπεζα άρχισε να δημοσιεύει την Αναφορά του Πληθωρισμού το 1992.

    Αυτό το διάγραμμα απεικονίζει τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την ανεργία:

    unemployment

    Οι πράσινες κουκκίδες αποτελούν την καινούρια πρόβλεψη ενώ οι ροζ την προηγούμενη. Είναι αξιοσημείωτο ότι προβλέπεται μια μικρή αύξηση της ανεργίας παρά το γεγονός ότι είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από την προηγούμενη πρόβλεψη του Μαΐου.

    Σε αυτό το διάγραμμα η Τράπεζα καταδεικνύει το γεγονός ότι οι βρετανικές μετοχές έχουν βυθιστεί από το ιστορικό δημοψήφισμα και μετά:

    inflation report

    Και το παρακάτω διάγραμμα δείχνει το πώς η Τράπεζα της Αγγλίας βλέπει την πορεία της οικονομίας:

    bank

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/giati-anna-pouskouri-para-ton-amilikto-polemo-apo-ton-siriza/65793



    ΣΧΟΛΙΑ