• Top Stories

    Τουρκικό casus belli με το… καλημέρα Τσίπρα στο ΥΠΕΞ: Κυριαρχικό δικαίωμα η απόφαση για επέκταση, διαμηνύει η Αθήνα

    • NewsRoom


    Με casus belli «υποδέχτηκε» η Άγκυρα τον Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εξωτερικών, στην πρώτη επαφή του πρωθυπουργού με το χαρτοφυλάκιο, μετά την παραίτηση Κοτζιά. Την πρώτη μέρα στη Βασ. Σοφίας, ο πρωθυπουργός ήρθε αντιμέτωπος με την κλιμάκωση της ρητορικής της Άγκυρας μετά τις εξαγγελίες του τέως υπουργού Εξωτερικών περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

    Η απάντηση της Αθήνας στο τουρκικό ΥΠΕΞ ήταν άμεση: «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

    » Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

    Οι τόνοι ανέβηκαν μόλις έγινε γνωστή η συνάντηση του Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κυβερνητικοί κύκλοι, ωστόσο, σημείωναν πως το ραντεβού ήταν κλεισμένο από την Παρασκευή, δηλαδή πριν από τις ανακοινώσεις Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.

    Το casus belli επαναφέρει η Άγκυρα

    Πάντως, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για εξαγγελίες ενός απερχόμενου υπουργού, η Αγκυρα ανέβασε τους τόνους, αν και με καθυστέρηση. «Δεν είναι δυνατό να δείξουμε ανοχή σε βήματα, στα οποία δεν υπάρχει μια διμερής συμφωνία, στο Αιγαίο όπου έχουν ακτές και οι δύο χώρες. Η απόφαση του κοινοβουλίου μας με ημερομηνία 8ης Ιουνίου 1995 (Casus belli) είναι μια πολιτική προειδοποίηση σε αυτό το πλαίσιο, και ισχύει και σήμερα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Επίσης, προστίθεται ότι «οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας μεταφέρθηκαν και στον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου νωρίτερα, σήμερα: «Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ του να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση. Για τα 12 μίλια υπάρχει η απόφαση του Κοινοβουλίου μας. Αυτές οι αποφάσεις ισχύουν. Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί αν θα λύσουμε τα θέματα αυτά με τις συνομιλίες που είχαμε κάνει στο παρελθόν, δηλαδή με διπλωματία, ή με άλλον τρόπο» ανέφερε μιλώντας στο Anadolu.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κάλεσε ο Τσαβούσογλου – Επαναφέρει το casus belli

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ήρθε η τουρκική απάντηση: Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Τι είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη – Πώς βλέπουν οι Τούρκοι την κίνηση Κοτζιά



    ΣΧΟΛΙΑ