• Top Stories

    Οι Τούρκοι διεκδικούν μέχρι την Υδρα και το ΥΠΕΞ γελοιοποιείται στον … αχυρώνα!

    • NewsRoom


    Oι πρώτες αντιδράσεις είναι ενδεικτικές της στάσης που θα τηρήσει κάποιος στη συνέχεια και το mononews είχε έγκαιρα καυτηριάσει τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών στις προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan και του Αυστριακού Επιτρόπου Χαν. Οι ιθύνοντες όμως του ΥΠΕΞ -και ενώ οι προκλητικές δηλώσεις από εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής της γείτονος αυξάνονται μέρα με τη μέρα- απέδειξαν για μία ακόμη φορά την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα και πόσω μάλλον τα ελληνοτουρκικά (πάντοτε στην κορυφή της διπλωματικής ατζέντας του υπουργείου, με κορυφαίους διπλωμάτες επικεφαλής των αρμόδιων γραφείων στο ΥΠΕΞ και φυσικά της πρεσβείας μας στην Τουρκία).

    Την αρχική χαλαρότητα με την οποία αντιμετώπισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών την πρόκληση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης και την ελληνικότητα των νησιών (αντίδραση μέσω “κύκλων”) διαδέχθηκε η προχειρότητα και η γλαφυρότητα που διέκρινε την ΕΠΙΣΗΜΗ ανακοίνωση-απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τις γνωστές διεκδικήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο (περί “γκρίζων ζωνών” και αμφισβητούμενης κυριότητας μικρών νησιών και βραχονησίδων).

    Και αν η Αθήνα επέλεξε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει επικίνδυνη για τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης “που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”, οι γείτονες συνέχισαν τον παραληρηματικό τους λόγο, τόσο δια της επίσημης οδού (βλέπε τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών), όσο και δια πολιτικών παραγόντων όπως του δημάρχου Αγκυρας. Ο γνωστός για τις κατά καιρούς προκλητικές θέσεις του, τις οποίες εκφράζει συχνά πυκνά μέσω των social media, Melih Gökçek, έφθασε τις τουρκικές διεκδικήσεις μέχρι την Αίγινα και την Ύδρα! Ο φοβερός και τρομερός Gökçek, ανέβασε μάλιστα στο twitter έναν χάρτη της Ελλάδας όπου όλα τα νησιά του Αιγαίου, από την Ρόδο και την Κρήτη μέχρι αυτά του Σαρωνικού, είναι με μπλε χρώμα, συνοδεύοντας τον με το εξής σχόλιο: “Εξαιτίας της Συνθήκης της Λωζάνης, τα μπλε νησιά που φαίνονται παρακάτω δόθηκαν στην Ελλάδα… Και υπάρχουν κάποιοι που ξεδιάντροπα λένε πως επρόκειτο για επιτυχία…”.

    Πρόκειται βέβαια, για μία ακόμη δήλωση που εντάσσεται στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση της Τουρκίας, όμως αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά θα δει ότι η τουρκική αντιπολίτευση είναι ακόμα πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι ο Σουλτάνος Ερντογάν.

    Μπορεί λοιπόν ο Ερντογάν, με την τακτική που ακολουθεί, να θέλει ουσιαστικά να αποκαθηλώσει  στο μυαλό των Τούρκων τον Κεμάλ Ατατούρκ (που υπέγραψε την επιζημια -όπως λέει- για τους Τούρκους Συνθήκη της Λωζάνης) και πάρει τη θέση του ως “Πατέρας του Έθνους”, απέναντί του όμως έχει το κεμαλικό κοσμικό κατεστημένο, του οποίου θεματοφύλακας είναι ο στρατός.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που ίδρυσε ο Κεμάλ ( CHP το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Τουρκία), ‎Kemal Kılıçdaroğlu, δεν αρκέστηκε μόνο να στηλιτεύσει τη δήλωση Erdogan σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά υπερθεμάτισε στις τουρκικές διεκδικήσεις! “O Erdogan δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αξία της δημοκρατίας και της αρχής της κοσμικότητας. Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία”, είπε ο Kılıçdaroğlu κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του CHΡ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Hurriyet».

    Απέναντι σε αυτό τον επιθετικό λόγο οι επιτελείς του κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών ύψωσε μία επίσημη ανακοίνωση στην οποία καλούσε την τουρκική συμπολίτευση και αντιπολίτευση “να μην τσακώνονται για ξένο αχυρώνα”.

    anak ypex ell

    Eκεί όμως που αποδείχθηκε η χαλαρότητα που επικρατεί στο υπουργείο σε τέτοιες δύσκολες περιόδους, ήταν με την αγγλική μετάφραση της ανακοίνωσης (ναι αυτή που διάβασαν και οι Τούρκοι διπλωμάτες), όπου το “τσακώνονται για ξένο αχυρώνα” έγινε “are picking a fight for someone else’s barn”!!!

    Ήταν γεγονός! Το άλλοτε αξιοσέβαστο ΥΠΕΞ είχε κολλήσει “Πολακίτιδα” και το “κόπι πάστε” είχει εισχωρήσει για τα καλά στα γραφεία της Βασιλίσσης Σοφίας. Μπροστά στις τουρκικές διεκδικήσεις που εκφράστηκαν μέσω του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών οι ιθύνοντες του ΥΠΕΞ αντιπαρέταξαν τη μετάφραση για ηλιθίους του Google Translate!

    anak ypex eng2

    Η ντροπή για την απίστευτη γκάφα, αλλά και το ξεφώνημα των “φωστήρων” σε facebook και twitter, ενεργοποίησαν τα …. αντανακλαστικά του υπουργείου και η ανακοίνωση στα αγγλικά άλλαξε ώστε να μπορεί να σταθεί στα διεθνή fora. To ρεζιλίκι πάντως δεν αποφεύχθηκε και ο “ελληνικός αχυρώνας” προκάλεσε ήδη μειδιάματα στην Άγκυρα.

    twitter ypextwitter ypex1twitter ypex2

    Πολλοί θα συμφωνήσουν με το ήπιο της δήλωσης του Πρωθυπουργού για όσα μας είπε ο Erdogan, άλλοι όχι. Η ουσία όμως είναι ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται να είναι ούτε να δείχνει λιγότερο αυστηρή, σοβαρή και αποφασιστική απέναντι στη διαχρονική τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και τέτοιου είδους γλαφυρότητες από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου δεν επιτρέπονται.

    Να το επαναλάβουμε: Αντιδράσεις με χρονοκαθυστέρηση (και προχειρότητα) σε προκλήσεις που αφορούν θέματα κυριαρχίας δεν νοούνται από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και συνολικά της χώρας!

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/dichasmeni-prosopikotita-ipex-chastouki-ston-epitropo-chan-chadi-meso-kiklon-sto-soultano-erntogan/78523

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ