• Top Stories

    Θύελλα από τις δηλώσεις Ζάεφ – Έκπληξη και αμηχανία στην Αθήνα

    • Νένα Σώκου

    Ζόραν Ζαέφ


    Έκπληξη και αμηχανία προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί της πιθανότητας να διδάσκεται στην Ελλάδα η «μακεδονική» γλώσσα. Στην προσπάθειά του να πείσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε πως ειδικά για τους «Μακεδόνες» του Αιγαίου δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια -από την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας»- και ότι με τη συμφωνία υπάρχει η πιθανότητα η «μακεδονική» γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα.

    Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε έκπληξη και αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας βρίσκεται στην τρίτη και τελευταία φάση στη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματός της, χωρίς να υπάρχει ορατός λόγος για τέτοιες προκλητικές δηλώσεις.

    Στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε χθες ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί ότι έγιναν οι παραπάνω δηλώσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα προσδοκά στην τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

    Η Συμφωνία κατοχυρώνει πως η ΠΓΔΜ δεν έχει κανένα δικαίωμα παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδος, είπε ο κ. Κατρούγκαλος και παρέπεμψε στο Άρθρο 4 της συμφωνίας, το οποίο ορίζει ότι ούτε το υφιστάμενο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ούτε οποιαδήποτε αναθεώρησή του μπορεί να αποτελέσει βάση για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

    Η απαγόρευση ισχύει και για την προστασία των δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών, τους οποίους η ΠΓΔΜ μπορεί να αντιλαμβάνεται ως διασπορά.

    Το ίδιο άρθρο προβλέπει επίσης ότι τα Συντάγματα των δύο χωρών δεν δύναται, ούτε σήμερα ούτε στο μέλλον, να αποτελέσουν βάση για διεκδίκηση εδαφών, ενώ παράλληλα απαγορεύει την προώθηση δηλώσεων αλυτρωτισμού.

    Σύγκρουση Καραγιαννίδη – Μιχελογιαννάκη

    Οι δηλώσεις Ζάεφ έφεραν και σφοδρή σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ του Χρήστου Καραγιαννίδη και του Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Ο κ. Καραγιαννίδης, που ανήκει στους 53, φέρεται να διακίνησε εσωτερική επιστολή, καλώντας τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να αποδοκιμάσουν τις δηλώσεις Μιχελογιαννάκη, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για τη μακεδονική γλώσσα, κάνοντας λόγο για «χρυσαυγίτικα σχόλια». Μάλιστα, ο κ. Καραγιαννήδης φέρεται να ζήτησε από τα όργανα του κόμματος να διαγράψουν τον κ. Μιχελογιαννάκη.

    Ο κ. Μιχελλογιαννάκης εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση, στην οποία αποκρούει όσα του καταλογίζονται: «Επειδή, δυστυχώς και ανεπίτρεπτα, οι διαρροές έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις και δέχομαι συνεχώς κλήσεις από δημοσιογράφους, οι οποίοι έχουν γνώση των δύο κειμένων που διακινήθηκαν ανάμεσα στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, αναγκάζομαι να δημοσιοποιήσω την απάντησή μου. Απαντώντας στον κ. Καραγιαννίδη, θέλω πρωτίστως να δηλώσω, ότι οι απόψεις μου δεν έχουν ουδεμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και δεν δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Το Μακελειό».

    » Απαντώντας του, επίσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ‘χρυσαυγίτικο σχόλιο’ η προτροπή μου προς τον πρωθυπουργό της FYROM, κ. Ζάεφ, να αποσύρει τη δήλωσή του περί διδασκαλίας της γλώσσας της FYROM στην Ελλάδα και για τα περί μειονότητας των ‘Μακεδόνων του Αιγαίου’.

    Επίθεση ΝΔ σε Τσίπρα

    Οι δηλώσεις Ζάεφ προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ, η οποία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση της Αθήνας στις προκλητικές δηλώσεις. Η ΝΔ κάνει λόγο για προκλητική σιωπή του Αλέξη Τσίπρα στις προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, ενώ αναφέρει πως είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τη ζημιά που φέρνει η συμφωνία των Πρεσπών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Καραγιαννήδης vs Μιχελογιαννάκη για τις δηλώσεις Ζάεφ και τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατρούγκαλος για δηλώσεις Ζάεφ: Δεν τις έχουμε επιβεβαιώσει, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ξεκάθαρη



    ΣΧΟΛΙΑ