• Πολιτική

    Κατρούγκαλος για δηλώσεις Ζάεφ: Δεν τις έχουμε επιβεβαιώσει, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ξεκάθαρη

    • NewsRoom
    Γιώργος Κατρούγκαλος

    Γιώργος Κατρούγκαλος


    Η Αθήνα δεν έχει επιβεβαιώσει το περιεχόμενο της επίμαχης δήλωσης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος

    Ωστόσο, ξεκαθάρισε αναφορικά με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, σύμφωνα με τα οποία ο Ζάεφ αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής στη δυνατότητα για διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η Αθήνα προσδοκά στην τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

    Όπως υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος, η Συμφωνία, κατοχυρώνει πως η ΠΓΔΜ δεν έχει κανένα δικαίωμα παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδος. Παρέπεμψε συγκεκριμένα στο Άρθρο 4 της συμφωνίας, το οποίο ορίζει ότι ούτε το υφιστάμενο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ούτε οποιαδήποτε αναθεώρησή του μπορεί να αποτελέσει βάση για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Η απαγόρευση ισχύει και για την προστασία των δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών τους οποίους η ΠΓΔΜ μπορεί να αντιλαμβάνεται ως διασπορά.

    Το ίδιο Άρθρο προβλέπει επίσης ότι τα Συντάγματα των δύο χωρών δεν δύναται, ούτε σήμερα ούτε στο μέλλον, να αποτελέσουν βάση για διεκδίκηση εδαφών, ενώ παράλληλα απαγορεύει την προώθηση δηλώσεων αλυτρωτισμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προκλητικός ο Ζάεφ: Με τη συμφωνία των Πρεσπών η «μακεδονική γλώσσα» θα διδάσκεται και στην Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: Προκαλεί η αφωνία Τσίπρα στις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ για τη δήθεν μακεδονική γλώσσα



    ΣΧΟΛΙΑ