• Top Stories

    Theresa May: Η (μάλλον) επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας με το ιδιαίτερο γούστο στα παπούτσια

    Theresa May


    Η νυν υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Theresa May είναι το φαβορί για τη διαδοχή του David Cameron στην ηγεσία των Συντηρητικών, και επομένως και στην πρωθυπουργία της χώρας, με αντίπαλό της την υπουργό Ενέργειας Andrea Leadsom.

    Το αναλυτικό προφίλ της Theresa May παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του το BBC, δίνοντάς μας μια ιδέα για το ποια είναι η γυναίκα που φιλοδοξεί να γίνει η επόμενη Thatcher και το τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν.

    Η May, σύμφωνα με το BBC, θεωρείται εδώ και καιρό ως δυνάμει υποψήφια για την ηγεσία των Συντηρητικών. Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, που τον Οκτώβριο κλείνει τα 60 της χρόνια, ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του «εκσυγχρονισμού» του κόμματος, ωστόσο πολλοί τη γνωρίζουν λιγότερο για τις ιδέες της και περισσότερο για το εκκεντρικό της γούστο στα παπούτσια.

    theresa-may-2

    Αν και είναι μία από τις μακροβιότερες υπουργούς Εσωτερικών στην ιστορία της χώρας, έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για την αποτυχία της να περιορίσει τη μετανάστευση σε κάτω από 100.000 ανθρώπους το χρόνο, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

    Η May εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτίνα το 1997, ενώ το 1999 ανέλαβε το πόστο της «σκιώδους» υπουργού Παιδείας των Συντηρητικών, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση.

    Το 2002 δημιούργησε πολλές έχθρες μέσα στο κόμμα (μάλιστα κάποιες από αυτές κρατούν ακόμα) όταν στο συνέδριο των Συντηρητικών χαρακτήρισε το κόμμα «μοχθηρό».

    theresa-may-1

    Ευρωσκεπτικίστρια κατά βάση, η May υποστηρίζει σταθερά πως η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αν και έχει ξεκαθαρίσει πως αν γίνει πρωθυπουργός δεν θα πράξει κάτι τέτοιο, αφού δεν θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο θέμα αυτό.

    Η May, μοναχοκόρη ενός Αγγλικανού εφημέριου, γνώρισε τον σύζυγό της Philip στο πανεπιστήμιο, όπου σπούδαζε Γεωγραφία, και παντρεύτηκαν το 1980, ενώ δεν έχουν αποκτήσει παιδιά. Πριν ξεκινήσει την πολιτική της καριέρα, εργαζόταν στην κεντρική τράπεζα της Βρετανίας.

    Έχει πει για το μέλλον του κόμματος: «Είναι πατριωτικό καθήκον του κόμματός μας να ενωθούμε και να κυβερνήσουμε προς το συμφέρον ολόκληρης της χώρας. Χρειαζόμαστε ένα τολμηρό, νέο θετικό όραμα για το μέλλον της χώρας μας – μίας χώρας που δουλεύει όχι μόνο για λίγους προνομιούχους, αλλά για τον καθένα από μας». Υποστηρίζει πως ο κόσμος θέλει κάτι παραπάνω από έναν «πρωθυπουργό του Brexit» και έχει υποσχεθεί να ενώσει τους υποστηρικτές της παραμονής και της αποχώρησης από την ΕΕ εντός του κόμματος.

    Η θέση της για το Brexit: Υποστήριξε την καμπάνια της παραμονής στην ΕΕ, αλλά λέει ότι η ψήφος των Βρετανών πρέπει να γίνει σεβαστή. «Το Brexit σημαίνει Brexit. Παλέψαμε στην καμπάνια, το δημοψήφισμα έγινε, η συμμετοχή ήταν υψηλή και το κοινό έδωσε την ετυμηγορία του. Δεν πρέπει να υπάρξουν απόπειρες παραμονής εντός της ΕΕ, απόπειρες επιστροφής σε αυτήν από την πίσω πόρτα ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα». Υποστηρίζει ακόμα ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές πριν το 2020, ούτε και «έκτακτος» προϋπολογισμός Brexit.

    Πότε θα ενεργοποιούσε το Άρθρο 50 (για την αποχώρηση από την ΕΕ): Δεν θα πίεζε για την αποχώρηση της Βρετανίας πριν το τέλος του 2016, ώστε να δοθεί χρόνο στη Βρετανία να «οριστικοποιήσει» τη διαπραγματευτική της στάση.

    Τι πιστεύει για την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ: «Πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα να επιτρέπεται στις βρετανικές επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με την ενιαία αγορά σε αγαθά και υπηρεσίες, αλλά επίσης και να ανακτήσουμε μεγαλύτερο έλεγχο του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται εδώ από την Ευρώπη». Έχει δηλώσει πως το καθεστώς των κατοίκων της Βρετανίας που προέρχονται από χώρες της ΕΕ θα αποτελέσει μέρος των επικείμενων διαπραγματεύσεων για το Brexit, αρνούμενη να εγγυηθεί ότι θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στη χώρα, σε αντίθεση με τους αντιπάλους της.

    Ο Guardian έγραψε γι’ αυτήν: «Σε ένα πολιτικό κόμμα που παλεύει να τινάξει από πάνω του την ελιτίστικη, παλιομοδίτικη, σνομπ φήμη του, η May αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό είδος πολιτικού: μία ήρεμη διευθύντρια σε ένα υπουργικό συμβούλιο γεμάτο από υπερενθουσιώδη σχολιαρόπαιδα. […] H άκαμπτη στάση της την έχει φέρει στο επίκεντρο σκληρής κριτικής. Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι, αν και φροντίζει να μην μπλεχτεί η ίδια στη σκιώδη διαδικασία των πισώπλατων μαχαιριών, θα στείλει το επιτελείο της να εκδώσει επιθετικές ανακοινώσεις κατά των αντιπάλων της».

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/article-ki-omos-theressa-may-arnite-na-apoklisi-endechomeno-apelasis-evropeon-politon-apo-ti-vretania/59261



    ΣΧΟΛΙΑ