• Κοινωνία

    Θεοφάνια: Θέμα στο Reuters o συνωστισμός στις εκκλησίες – «Μην απορούμε γιατί θα είμαστε για καιρό σε lockdown»

    • NewsRoom

    Εικόνες συνωστισμού τα Θεοφάνια στις εκκλησίες


    Θέμα στα διεθνή μέσα έγινε η ανυπακοή πολιτών και κληρικών ανήμερα των Θεοφανίων, αρκετοί από τους οποίους παραβίασαν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού

    Με παρατράγουδα κύλησε η χθεσινή ημέρα, ανήμερα της γιορτής των Θεοφανίων, καθώς ομάδες πιστών σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και με τις υποδείξεις κληρικών, αγνόησαν τα μέτρα για τον κορονοϊό και αποφάσισαν να τιμήσουν τα Θεοφάνια, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές της χώρας, αφού σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε έντονος συνωστισμός.

    Reuters: Οι Έλληνες αψήφησαν την απαγόρευση για τα Θεοφάνια

    «Οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες τέλεσαν την τελετή των Θεοφανίων την Τετάρτη, αψηφώντας ανοιχτά τους περιορισμούς της κυβέρνησης για τον κορονοϊό, που απαγόρευσε τις δημόσιες συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών τελετών σε μια από τις σημαντικότερες ημέρες για το ορθόδοξο ημερολόγιο», έγραψε σε δημοσίευμά του το Reuters.

    Σε δημοσίευμα του πρακτορείου σημειώνεται, επίσης, πως οι πιστοί «παρακολούθησαν την πρωινή Λειτουργία, παρότι ετέθησαν περιορισμοί στον αριθμό ατόμων που επιτρέπονταν στις εκκλησίες».

    Τέτοιες εικόνες παρατηρήθηκαν σε εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, των Χανιών, αλλά και στο Μπραχάμι στην Αθήνα, όπου πιστοί σχημάτισαν τεράστιες ουρές, προκειμένου να εισέλθουν στους ιερούς ναούς.

    Την ανησυχία του για τις εικόνες των Θεοφανίων που έκαναν το γύρο του κόσμου, απασχολώντας διεθνή μέσα εξέφρασε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής των ειδικών και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε: «Δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα». Επισήμανε, επίσης, ότι η μη τήρηση των μέτρων έχει επιπτώσεις.

    «Μην απορεί κανείς που θα είμαστε σε lockdown για πολύ καιρό»

    Σε αυστηρό τόνο για τις χθεσινές εικόνες τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος, σε ανάρτησή του στο Facebook, επισύναψε φωτογραφίες από τον Ναό της Μητρόπολης Πειραιά, όπου πιστοί έσπευσαν να κοινωνήσουν, και σχολίασε: «Κατόπιν τούτου, μην απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καιρό, και ίσως και με κλειστά σχολεία πάλι σύντομα. Κρίμα…».

    Ρίψη σταυρού στο Αίγιο – Πρόστιμο στον Μητροπολίτη Αιγιαλείας, συνοδευόταν από τον Αμβρόσιο

    Πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ επιβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήμερα τα Θεοφάνια στον Μητροπολίτη Αιγιαλείας Ιερώνυμο, κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το tempo24, ο μητροπολίτης, συνοδευόμενος από τον πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, έριξε τον σταυρό στη θάλασσα στο παλιό λιμάνι του Αιγίου, ενώ δύο πιστοί έπεσαν να τον πιάσουν, κατά το έθιμο, αγνοώντας τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

    Όπως ήταν φυσικό, επενέβη το Λιμενικό, ενώ πρόστιμα 300 ευρώ επιβλήθηκαν και στους πιστούς, βάσει των σχετικών διατάξεων προστασίας κατά της Covid-19.

    Όπως διευκρίνισε η Μητρόπολη στο τοπικό Μέσο: «Δεν υπήρξε αυτόφωρη διαδικασία. Aυτά που ακούγονται είναι ανυπόστατα. Ο μητροπολίτης είναι στην κατοικία του». Όσο για το επιβληθέν πρόστιμο των 1.500 ευρώ, από τη Μητρόπολη απαντούν ότι «ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό στον μητροπολίτη αν επιβλήθηκε ή όχι πρόστιμο» μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως.

    Ρίψη σταυρού και στην Θεσσαλονίκη

    Ένταση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας μπροστά από το Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, όταν ομάδα ατόμων προχώρησε σε αυτοσχέδια τελετή ρίψης του Σταυρού στη θάλασσα για τα Θεοφάνια. Η αστυνομία προσπάθησε να τους αποτρέψει, κυνηγώντας τους, μάλιστα, για αρκετά μέτρα.

    Όπως φαίνεται και στο βίντεο του GRTimes.gr, τα άτομα ρίχνουν το σταυρό στη θάλασσα και στη συνέχεια προσάγονται από την Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε τουλάχιστον πέντε προσαγωγές.

    Νωρίτερα, τα άτομα, χρησιμοποιώντας μικροφωνική εγκατάσταση, καταφέρθηκαν εναντίον των αστυνομικών μέτρων και της καραντίνας, αναφέροντας ότι είχαν απευθυνθεί σε 50 ιερείς για να έρθουν να κάνουν την τελετή σήμερα, αλλά όλοι αρνήθηκαν.

    Κρίσιμη η κατάσταση του 24χρονου που βούτηξε για τον σταυρό και χτύπησε στον αυχένα

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο ΚΑΤ ο 24χρονος από τη Χαλκίδα, που, μαζί με ομάδα ατόμων, βούτηξαν για να πιάσουν τον σταυρό στην Αμάρυνθο Εύβοιας, όπως ορίζει το έθιμο των Θεοφανίων.

    Ωστόσο, ο νεαρός, κατά την πτώση του στο νερό, τραυματίστηκε άσχημα στον αυχένα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου υποβλήθηκε σε αξονική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του eviathema.gr, έχει χάσει μέχρι στιγμής τη λειτουργία στα χέρια και τα πόδια, ενώ πρόκειται να διακομισθεί στο Νοσοκομείο ΚΑΤ των Αθηνών.

    Δείτε την πτώση του 24χρονου:

    Υπενθυμίζεται ότι φέτος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δεν επιτρεπόταν η τελετή του αγιασμού των υδάτων, ωστόσο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος πολίτες επέλεξαν μόνοι τους να τιμήσουν τα Θεοφάνια.

    Στη Λαμία καταγράφηκε ένα ακόμη απίστευτο περιστατικό: Παπάς ανέβηκε σε καρότσα και έριχνε με τη μάνικα τον αγιασμό στους δρόμους.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Lamia Report, πρόκειται για τον ιερέα της ενορίας του ΣΣ Λιανοκλαδίου, ο οποίος, την παραμονή των Θεοφανίων, ανέβηκε σε πυροσβεστικό όχημα και άρχισε να γυρίζει μέσα στη συνοικία και να ρίχνει το αγίασμα με τη μάνικα του πυροσβεστικού.

    Διερχόμενος οδηγός, που δεν πίστευε στα μάτια του, τράβηξε το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

    Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Εκκλησία έχει πάρει μέτρα

    Σε δήλωσή του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, απαντώντας σε ερώτηση για τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε: «Μιλήσαμε για αυτά που πέρασαν και μιλήσαμε και γι’ αυτά που περιμένουμε. Και επειδή σήμερα έχουμε μία μεγάλη ημέρα, πρέπει να προβληματιστούμε και με την γνώση της ιστορίας. Και η ιστορία μας, μας λέει, είναι περίεργη, κάνει κύκλους η ζωή. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους ζούμε και εμείς».

    Ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε τα μέτρα να τηρηθούν, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Εμένα μου το λέτε αυτό; Κοίταξε η Εκκλησία τι μέτρα έχει πάρει. Βγείτε τώρα στις παραλίες, βγείτε στο Σύνταγμα και βγάλτε το συμπέρασμα».

    Αποχωρώντας, ο Μακαριώτατος πρόσθεσε πως βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία ενώ υπογράμμισε: «όποιος ξέρει ιστορία, πάντοτε περιμένει περίεργα πράγματα, επομένως είμαστε έτοιμοι για όλα!».

    Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος: «Ο νόμος και τα μέτρα εφαρμόστηκαν»

    «Θέλω να επισημάνω ότι η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να είναι είναι οι ναοί μας ανοιχτοί δεν ήταν μια απόφαση σύγκρουσης με την κυβέρνηση, ούτε μια απόφαση ενάντια στα μέτρα υγειονομικής προστασίας, αλλά μια απόφαση ποιμαντικής ευθύνης», επισήμανε ο Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος από τον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη.

    «Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι Συνοδικοί μας μας Ιεράρχες αποφάσισαν με ποιμαντική ευθύνη ότι οι ναοί μας, στο πλαίσιο όσων είχαν συμφωνηθεί με την Πολιτεία, να παραμείνουν ανοιχτοί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, ώστε οι χριστιανοί να μπορούν να εκκλησιαστούν, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα και προστατεύοντας τα μεγάλα δώρα του Θεού στον άνθρωπο, δηλαδή την υγεία και την ίδια τη ζωή», τόνισε ο Μητροπολίτης Σύρου.

    Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων»

    «Ούτε οι ιερείς μπορούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να δεχθούν κλειστούς ναούς. Πήγαμε σε μια απόφαση με συγκεκριμένα μέτρα, φτάσαμε σε ένα σωστό αποτέλεσμα», τόνισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega.

    «Είναι ένας θετικός απολογισμός, αν σκεφτεί κανείς τι θα μπορούσε να έχει συμβεί αν ακολουθούσαμε το «κλειστές εκκλησίες». Πώς μπορούν μερικοί άνθρωποι να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο; Ίσως υπάρχουν σκέψεις που θέλουν να οδηγούν σε ρήξη, να θέλουν να φέρουν την εκκλησία απέναντι στην κοινωνία. Είναι πλέον επαναλαμβανόμενο. Δημιουργείται καχυποψία, αν δεν είχε παρέμβει ο Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος, τα πράγματα θα ήταν τραγικά. Δεν θέλω να χαρακτηρίσω την κυβέρνηση. Αλλά και τις δύο φορές κάποιοι έβγαλαν μια απόφαση, που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να πάρει πίσω. Ή υπάρχει κακή συνεννόηση, ή καχυποψία για κάποιους που επιδιώκουν κάτι. Είναι εποχή που πρέπει να είμαστε ενωμένοι, δεν υπάρχουν περιθώρια για ρίξεις. Σήμερα εορτάσαμε τα Θεοφάνια με τον τρόπο που έπρεπε. Με σύνεση στην συντριπτική πλειοψηφία. Ελπίζουμε ότι του χρόνου θα μπορούσε να ρίξουμε τους σταυρούς στις θάλασσες».

    Διαβάστε ακόμη:

    Κριτική Τσίπρα για τις ανοιχτές εκκλησίες – Ταραντίλης: «Προτείνει να μείνουν κλειστοί οι ναοί με τη χρήση βίας;»

    Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου: Καταδίκασε την αγνόηση της απόφασης της Ιεράς Συνόδου από την Μητρόπολη Αιγίου

    Αίγιο: Κανονικά ο αγιασμός από Ιερώνυμο και Αμβρόσιο – Πρόστιμα από το Λιμενικό

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ